U trendu

Ministri G7 u Londonu o izazovima i pretnjama

LONDON – U Londonu se danas nastavlja sastanak ministara spoljnih poslova G7 – Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, SAD, Kanade i Japana, koji su se prvi put posle dve godine okupili na jednom mestu, a razgovaraće se o novim načinima da se stane u odbranu međunarodnog prava.

Diskusije o krizi u Mjanmaru, kao i o odnosima sa Rusijom, Kinom i Iranom vodiće šef britanske diplomatije Dominik Rab koji je ocenio da je skup dobra prilika da se diskutuje o „zajedničkim izazovima i rastućim pretnjama“, prenosi BBC.

Tokom jučerašnjeg susreta ministra spoljnih poslova V. Britanije Dominika Raba i SAD Entonija Blinkena konstatovano je da je neophodno učvrstiti globalno savezništvo „slobodarskih“ zemlja, da Kinu ne treba zaustavljati, ali da je nužno da Peking prihvati da „poštuje pravila“.

Na današnjim sastancima biće reči o situaciji u Mjamnaru i preduzimanju odlučnijih mera protiv vojne hunte u koje spadaju oštrije sankcije, podrška sprovođenju embarga na uvoz oružja i veća humanitarna pomoć.

U drugom delu današnjih diskusija tema će biti Rusija i pitanja kako da se odgovori na razmeštanje ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom i postupanje prema opozicionom lideru Alekseju Navaljnom.

Dominik Rab je ranije najavio da bi G7 trabalo da razmotri osnivanje zajedničke službe za borbu protiv „ruskih dezinformacija i propagande“.

U okviru produbljivanja odnosa Velike Britanije sa zemljama indo-pacifičkog regiona, pozvani su, da u svojstvu gostiju trodnevnog samitu, prisustvuju i zvanični predstavnici Indije, Australije i Južne Koreje.
„Britansko predsedavanje samitom G7 je prilika da se okupe predstavnici otvorenih, demokratskih društava i da prikažu jedinstvo u trenutku kada nam je potrebno da se zajednički suočimo sa izazovima i rastućim pretanjama“, poručio je Dominik Rab, prenosi Rojters.
Velika Britanija, koja predsedava rotirajućim predsedništvom G7, vidi ovu nedelju kao šansu za ponovno potvrđivanje zapadnog uticaja i rešavanje pitanja kao što su oporavak od korona virusa, klimatske promene i odnosi sa Kinom i Rusijom, prenosi Rojters.

Rab i Blinken treba da „udare temelj“ i za prvo planirano putovanje predsednika SAD DŽoa Bajdena u inostranstvo od stupanja na dužnost. Rojters u tom kontekstu napominje da bi samit lidera G7, koji se održava u junu u Britaniji, trebalo da oživi saradnju između tih tradicionalnih saveznika nakon višegodišnjih trvenja pod Donaldom Trampom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.