U trendu

Ministri Srbije i Madjarske sastali se u Budimpešti

Ministar finansija Srbije Siniša Mali se danas u Budimpešti sastao s ministrom spoljnih i spoljnoekonomskih poslova Madjarske Peterom Sijartom.

Razgovarali su o merama svojih dveju država za podršku privredi, o privrednim posledicama pandemije korona virusa.

Mali je madjarske privrednike pozvao da ulažu u Srbiju, a srpske privrednike u Madjarskoj da se prijave za tamošnji investicioni program, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije, prenoseći izjave Malog.

Mali je govorio o saradnji Srbije i Madjraske u velikim projektima kao što su brza pruga Beograd-Budimpešta i snabdevanje gasom gasovodom „Turski tok“.

„Mi ćemo u narednih mesec – dva završiti sa celokupnim infratrukturnim projektom koji je vezan za ‘Turski tok’ koji prolazi kroz Srbiju“, rekao je Mali.

Govoreći o posledicama pandemije, Mali je rekao da se „u poslednjih 100 godina nikada nije desilo da ceo svet i cela globalna ekonomija stane. To govori o tome da Madjarska, Srbija i ceo region treba da saradjuju još bolje i još čvršće, kako bismo iz ove krize izašli što pre i nastavili sa našim ekonomskim razvojem“, kazao je on.

Pohvalio je mere koje je Vlada Madjarske preduzela kako bi podržala privredu svoje zemlje.

„Naročito pozdravljam madjarske mere koje su usmerene na pomoć kompanijama koje žele da ulažu u region, dakle i u Srbiju“, naveo je Mali.

Rekao je da je Srbija na krizu odgovorili sveobuhvatnim paketom podrške od 5,1 mlijardu evra, što je 11 odsto BDP-a.

„Rast srpske privrede u prvom kvartalu je bio pet odsto, dok je na primer pad BDP-a u Evropskoj uniji u istom periodu bio minus 3,5 odsto, u SAD pad je 4,8 odsto. Dakle, dobri smo, borba je teška i biće još teža, a upravo ovakvi razgovori su važni kako bismo zajedno bili još bolji i jači“, ocenio je Mali svoj današnji sastanak u Budimpešti.

Podsetio je i da je Srbija prošle godine imala 3,8 milijardi evra stranih direktnih investicija, a da svaka znači nova radna mesta i veći BDP.

Pošto su se Mali i Sijarto pre nekoliko nedelja sastali u Beogradu, rešeno je da pripadnici madjarske manjine u Srbiji prelaze granicu samo s ličnom kartom, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.