U trendu

Mišel: Preduzeti brže i usklađenije mere protiv korone

BRISEL – Predsednik Saveta Evropske unije Šarl Mišel pozvao je vlade zemalja članica Unije da preduzmu brže i usklađenije mere protiv korona virusa.

Mišel je to rekao uoči jučerašnje video-konferencije na kojoj bi lideri šefova država i vlada EU trebalo da razgovaraju o strategiji vakcinacije, suzbijanju mutacija virusa, ograničenjima putovanja i potvrdi o vakcinaciji.

„Naša borba protiv kovida 19 se nastavlja“, rekao je Mišel i naglasio da glavni prioritet mora da bude ubrzanje vakcinacije, prenosi Dojče vele.

Istovremeno zemlje s juga Evrope insistiraju na uvođenju zdravstvenog „kovid-pasoša“.

Grčka se žestoko zalaže za ideju zdravstvenog tzv. „kovid-pasoša“, koja bi turistima mogao da garantuje slobodan ulazak u zemlju. A, kako navodi Dojče vele, takvi turisti bi mogli da budu izraelski i britanski državljani koji su vakcinisani.

Španija, Portugalija i Italija razmišljaju slično.

Evropska komisija predložila je bolje uvezivanje proizvođača vakcina i njihovih proizvodnih kapaciteta, ali i bolje umrežavanje njihovih odeljenja za istraživanje i razvoj.

Proces odobrenje vakcina takođe bi trebalo ubrzati i to putem „hitnih odobrenja“ na nivou čitave EU, s kraćim postupcima ispitivanja, istakla je komesarka EU za zdravlje Stela Kirijakides.

Šefovi država i vlada razgovaraće o uskršnjim i letnjim odmorima, jer neke zemlje na jugu, one čije ekonomije više zavise od turizma, žele da dozvole dolazak gostiju.

Do sada, uprkos intenzivnim raspravama, države EU nisu mogle da se dogovore o jedinstvenom evropskom „kovid-pasošu“, odnosno sertifikatu o vakcinaciji.

Nadležni komesar EU Maroš Šefčovič rekao je u utorak da neke zemlje još uvek imaju „etičke nedoumice, kao i nedoumice koje se odnose na zaštitu podataka“. Druge opet žele da sačekaju nove naučne studije o efektima vakcinacije. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjasnio se u intervjuu za bečki „Standard“ za uvođenje „kovid-pasoša“ sa podacima o vakcinaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.