U trendu

Misica ostala bez titule zbog „nepristojnog“ plesa (video)

Nakon što je na društvenim mrežama objavila video-snimak kako igra, mis Papue Nove Gvineje ostala je bez titule. Snimak objavljen na „Tik-toku“ privukao je veliku pažnju i brojne komentare, kao i zaključke da incident otkriva duboko ukorenjenu kulturu mizoginije u zemlji.

Lusi Maino, koja je bila i kapiten ženskog fudbalskog tima Papue Nove Gvineje, suočila se sa intenzivnim uznemiravanjem na mrežama nakon što je podelila video-snimak u kojem tverkuje, javlja Gardijan.

Dvadesetpetogodišnja Lusi demonstrirala je svoje plesačko umeće na Tik-toku, ali je snimak ubrzo preplavio sve društvene mreže korisnika u zemlji.

Iako su video-snimci sa pomenutim načinom plesanja uobičajeni na Tik-toku, klip koji je Lusi objavila brzo je izbrisan.

Prema rečima onih kojima se objava nije dopala, uzor poput najlepše žene u državi nije trebalo da podeli video-snimak u kojem pleše na ovaj način.

Video-snimak je preuzet sa njenog privatnog naloga i podeljen na platformama društvenih mreža, kao i na Jutjubu, što je omogućilo hiljadama ljudi da iskažu mišljenja.

Nakon brojnih reakcija na snimak, Lusi je „oslobođena“ svojih dužnosti mis Papue Nove Gvineje.

„Naša osnovna svrha je osnaživanje žena. Mi smo jedinstvena platforma za takmičenje u lepoti koja promoviše kulturno nasleđe i tradicionalne vrednosti kroz turizam o našoj zemlji i ljudima. Promovišemo samopouzdanje, integritet i rad u zajednici sa paralelnim fokusom na obrazovanje“, navodi se u saopštenju odbora organizacije „Miss Pacific Islands Pageant PNG“.

Muškarcu bismo se smejali

Druga bivša mis Papue Nove Gvineje, koja nije želela da bude imenovana, rekla je da je incident pokazao duboko ukorenjenu mizoginiju u zemlji.

„Sigurna sam bismo se svi u slučaju da javna ličnost muškog pola objavi snimak na Tik-toku, smejali ili čak ga pohvalili“, rekla je nekadašnja mis.

Lusi Maino dobila je fudbalsku stipendiju koja joj je omogućila da stekne diplomu iz poslovne administracije na Univerzitetu na Havajima. U timu koji je igrao za Papuu Novu Gvineju na Pacifičkim igrama 2019. godine, osvojila je dve zlatne medalje.

Iste godine, proglašena je za najlepšu ženu Papue Nove Gvineje. Uloga mis uključuje zadatke poput onih kakve bi imao ambasador kulture i borac za prava žena.

Dodatnih godinu dana sa krunom najlepše u zemlji dobila je zbog pandemije koronavirusa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.