Mjanmar: Demonstranti prkose zabranama vojne hunte

JANGON – Demonstranti u Mjanmaru, ogorčeni zbog prošlonedeljnog vojnog puča, nastavili su danas masovna okupljanja širom zemlje uprkos blokadama saobraćajnica i zabrani masovnih okupljanja.

Ogorčeni građani uzvikivali su parole protiv vojne hunte i suočavali se sa policijom, koja je koristila vodene topove i rasturala protestne skupove.

Nakon vojnog udara 1. februara i privođenja političarke liderke Aung San Su Ći, građani su četiri dana za redom protestvovali širom ove južnoazijske države sa oko 53 miliona stanovnika, a talas građanske neposlušnosti proširio se na bolnice, obrazovne institucije i službenike vlade, prenosi Rojters.

Iako je policija u prestonici Nejpjidou u poslednja dva dana koristila vodene topove protiv nezadovoljnih građana, demonstranti odbijaju da se povuku i raziđu.

Slično je bilo i u Bagou i Jangunu, a prema svedočenju učesnika protesta, vojska je zatvorila mostove i mnogima vratila sećanja na pola veka vojne diktature koja je okončana tek 2015. godine.

Obećanje Min Aung Hlenga, lidera vojne hunte, da će možda dozvoliti održavanje novih izbora, izazvalo je prezir među demonstrantima jer je istovremeno ponovio i neutemeljene optužbe o nameštenim izborima na kojima je prošlog novembra pobedila stranka Demokratske lige Aung San Su Ći.

„Nastavićemo našu borbu“, poručio je aktivista Maung Saungka, obećao potpuni krah diktature i uputio zahtev vojnom vrhu da oslobodi sve političke zatvorenike.

Pandemija korona virusa teško je pogodila Mjanmar gde je evidentirana 141.000 obolelih i ukupno 31.177 smrtnih ishoda među kovid pacijentima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.