U trendu

Mjanmar: Su Ći zatražila da se lično sastane sa advokatima

NEJPJIDO – Pritvorena liderka vlade Mjanmara Aung San Su Ći zatražila je danas od suda da joj dozvoli da se lično sastane sa svojim advokatima kada se pojavila na ročištu održanom putem video linka da bi se suočila sa optužbama koje je podigla vojna hunta zbog kojih bi mogla da bude u zatvoru godinama.

Njene pristalice pozivale su građane da pokažu svoje protivljenje puču izvedenom 1. februara tokom ovonedeljnog tradicionalnog novogodišnjeg praznika u ovoj većinski budističkoj zemlji, preneo je Rojters.

Su Ći (75) koja je vodila borbu protiv vojne vladavine decenijama i koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 1991. godine, pritvorena je posle vojnog puča u februaru i optužena za različita krivična dela, a među njima je kršenje tajni iz kolonijalnog perioda zbog čega bi mogla da dobije 14 godina zatvora.

Ona je optužena i za nelegalno posedovanje toki-vokija, kršenje protokola vezanih za korona virus i primanje mita.

Njoj je dozvoljeno da sa advokatima razgovara samo putem video linka u prisustvu bezbednosnih službenika i nije poznato da li je ona uopšte svesna previranja koja su zahvatila zemlju otkako je vojska preuzela vlast.

„Mi smo mogli da razgovaramo samo o pravnim pitanjima“, rekao je njen advokat Min Min Soe za Rojters odgovarajući na pitanje da li je njen pravni tim uspeo da razgovara sa njom o protestima u kojima je ubijeno više od 700 ljudi.

Advokat je rekao i da je Su Ći izgledala zdravo, ali da je ponovila zahtev da se sastane lično sa advokatima.

Sledeće ročište je zakazano za 26. april.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.