U trendu

Mnogi više vole platnene od hirurških maski, ali ako zaboravite ovo, neće vas štititi

Mnogi se umesto jednokratnih maski odlučuju sa platnene, koje se koriste više puta. Ima mnogo prednosti u njima – bolje su za okolinu, praktične i mogu da izgledaju onako kako vi želite. Međutim, postoji jedna sitnica u vezi sa njima na koju mnogi zaboravljaju.

Naime, morate da ih perete svakog dana. Ako to ne radite, rizikujete ozbiljne posledice na koži u vidu akni koje su već dobile nadimak „maskne“. U tako vlažnom i toplom okruženju bakterije na vašoj koži prosto bujaju, a da biste izbegli maskne, morate da perete masku redovno. Maskne su još i najmanji problem. Ako ih ne održavate kako treba, neće biti efikasne u sprečavanju virusa da uđe u vaše telo, prenosi Žena Blic.

– Ako istu masku koristite više dana zaredom, na njoj se zadržavaju virusi i bakterije i tako ona gubi efikasnost. Maske mogu da se peru i u mašini i na ruke, toplom vodom. Kada je stavljate i skidate, držite je samo za lastiš i ne dodirujte oči, usta i uši. Nakon što je skinete, detaljno operite ruke. Takođe, imajte na umu da i platnene maske imaju rok trajanja. Ako vidite da je materijal pohaban ili izbledeo, bacite je – kaže dr Lusi Glensi za „Metro“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.