Mnogo onih koji su preležali koronu bori se sa ove dve posledice

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ističe da virus predstavlja rizik od ozbiljnih, trajnih posledica i među mladim ljudima, koji nisu hospitalizovani.

Više od tri četvrtine ljudi hospitalizovanih s kovid-19 i dalje je pati od najmanje jednog simptoma nakon šest meseci, prema studiji objavljenoj u medicinskom časopisu The Lancet. Istraživanje je uključivalo stotine pacijenata iz kineskog grada Vuhana, a ulazi među jedno od retkih istraživanja kojima se ušlo u trag dugotrajnim simptomima infekcije koju uzrokuje virus SARS-CoV-2.

Otkriveno je da su umor ili slabost mišića najčešći simptomi ove bolesti, a pacijenti nad kojima se sprovodilo istraživanje opisivali su i poteškoće sa spavanjem.

“Budući da je kovid-19 nova bolest, tek počinjemo da shvatamo neke od njegovih dugoročnih efekata na zdravlje pacijenata”, rekao je profesor Bin Cao iz Nacionalnog centra za respiratornu medicinu, jedan od istraživača. Dodao je da je istraživanje naglasilo potrebu trajne nege za pacijente nakon otpuštanja iz bolnice, pogotovo onih koji su imali ozbiljne infekcije.

Studija objavljena u The Lancetu obuhvatila je 1.733 pacijenta otpuštenih iz bolnice Jinyintan u Vuhanu između januara i maja prošle godine. Prosečna starost bila im  je 57 godina, a istraživači su sprovodili fizičke preglede i laboratorijske testove.

Studija je otkrila da je 76 posto pacijenata reklo da još uvek oseća simptome. Umor ili slabost mišića prijavilo je 63 posto, dok je 26 posto imalo problema sa spavanjem, prenosi RTL.

Studija je takođe posmatrala 94 pacijenta čiji je nivo antitela u krvi zabeležen na vrhuncu infekcije kao deo drugog ispitivanja. Kad su ti pacijenti ponovo testirani nakon šest meseci, nivo neutralizujućih antitela bio im je 52,5 posto niži. Istraživači su rekli da dobijeni podaci izazivaju zabrinutost zbog moguće ponovne infekcije koronavirusom, ali su napomenuli da će za konačno otkriće kako se imunitet na virus menja s vremenom biti potrebni opsežniji i veći uzorci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.