U trendu

MO: VCG nastavlja učešće u Kforu, ali. . .

PODGORICA – Vojska Crne Gore (VCG) nastaviće da učestvuje u misiji Kfor, a odluka o proširenju misije nije mogla biti donesena zbog situacije izazvane korona virusom i kašnjenja u usvajanju Budžeta za ovu godinu.

To je danas saopšteno iz Ministarstva odbrane, resora na čijem čelu je ministarka Olivera Injac.

“Za tako ozbiljne aktivnosti, kao što je učešće u međunarodnim misijama i vojnim aktivnostima u inostranstvu, sredstva se planiraju unapred, a uobičajeno je da se proces planiranja, obuke, pripreme i upućivanja u misiju, realizuje duži vremenski period. S tim u vezi, ističemo da ovakve aktivnosti nije moguće realizovati bez kvalitetnog procesa planiranja”, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Predsednik parlamentarnog Odbora za bezbednost Milan Knežević (DF) do sada je više puta izjavio da je učešće predstavnika VCG u misiji Kfor zaustavljeno.

Knežević je rekao da će u suprotnom Demokratski front podneti parlamentu interpelaciju.

On je rekao da je parlamentarna većina obećala građanima na izborima da više neće, kako je rekao, „zabadati nož u leđa bratskoj Srbiji“.

„Zato smo i najavili interpelaciju o radu vlade Zdravka Krivokapica i ministarke odbrane, ukoliko odluče da pošalju crnogorske vojnike na Kosovo i Metohiju”, rekao je ranije u više navrata Knežević.

Inače, VCG misiji Kfora ima dva predstavnika od 2018. – jednog vojnika i jednog civila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.