Moeti: 90 odsto zemalja Afrike neće ispuniti cilj vakcinacije

HARARE – Oko 90 odsto afričkih zemalja neće ispuniti cilj da do septembra vakciniše najmanje 10 procenata svoje populacije protiv kovid-19, izjavio je danas regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Afriku Matshidiso Moeti.

On je rekao da je afričkom kontinentu potrebno dodatnih 225 miliona doza vakcina da bi mogao da vakciniše desetinu svog stanovništva do septembra ove godine, preneo je Rojters.

U Africi je registrovano pet miliona slučajeva kovid-19, a južnoafrički region je najviše pogođen i ima 37 odsto ukupnog broja zabeleženih slučajeva.

Najteže pogođena zemlja na tom kontinentu je Južna Afrika, u kojoj je zaraženo 34 procenata od ukupno registrovanih slučajeva kovid-19 i oko 43 odsto smrtnih slučajeva.

Moeti je rekao da planovi američkog predsednika DŽoa Bajdena da kupi i donira 500 miliona doza Fajzerove vakcine protiv korona virusa u više od 90 afričkih zemalja predstavlja važan korak napred u omogućavanju dostupnosti vakcina na afričkom kontinentu.

Direktor Afričkih centara za kontrolu bolesti DŽon Nkengasong
kazao je na odvojenoj konferenciji za novinare da se 14 afričkih zemalja agresivno kreće ka trećem talasu pandemije korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.