U trendu

Moma Rajin: Doživeli smo globalni cunami

BEOGRAD – Pandemija kovid-19 traje i još uvek nije moguće sagledati kompleksnost posledica na muzičku i kulturnu scenu, ali ako pokušamo da pretpostavljamo i predviđamo, „svet i život u njemu ne deluju optimistično“, ocenio je danas Moma Rajin.

Likovni i muzički kritičar i teoretičar Rajin rekao je agenciji Tanjug da ekonomija može sebi da dozvoli relativno precizne procene i sumiranje posledica, dok kultura kao „nepredvidiva i neuhvatljiva“ oblast nema tu mogućnost preciznosti i predviđanja.

„Šteta je načinjena, jer doživeli smo nešto što liči na globalni cunami. U tom smislu, moguće je da ćemo određivati vreme kao do i od (korona virusa). Kao pre petnaestak godina kada je nastala svetska ekonomska kriza. S tom razlikom da su tada najveći ceh platile neke banke, a sada će se ceh ispostaviti svima nama“, rekao je Rajin.

Upitan da li očekuje brz oporavak scene, nakon godinu i po bez koncerata i smrti nekolicine muzičara, i da će kovid ostati tek kao fusnota u sećanju, on je rekao da „iako je, nažalost, već plaćena previsoka cena, ostaje nada da je sve ovo samo još jedna epizoda, koju, daj Bože, treba što pre ostaviti iza sebe i koliko god je moguće zaboraviti“.

„Po prirodi sam optimista, mada me život neretko demantuje. Sviđalo se to nama ili ne, politika, privreda, pa i kultura uvek pronalaze nekakva rešenja. Nekima na ruku, mnogima ne… Može biti da smo poprilično iscrpli dosadašnja, postojeća stara rešenja i da se moramo prilagoditi novim, ne i neminovno boljim“, ocenio je Rajin.

Govoreći o verovatnoći da će se stvari vratiti na staro ili će doći do novih modela organizacije koncerata i festivala, kao i ponašanja publike, organizatora i muzičara, podsetio je da je svet na početku digitalnog doba i neverovatnog napretka tehnologije.

„Mnogi su zbunjeni takvom brzinom. No, koliko god se radovali ili žalili, analogno doba ostaje za nama i definitivno nema povratka na staro. Sem u nostalgičnim reminiscencijama. 3D tehnologija, hologramske projekcije već su stvarnost i neminovna budućnost. Koliko će to sve uticati na blisku ili dalju budućnost, ostaje da se vidi. Ali, neminovno hoće“, smatra Rajin.

Sa domaće muzičke scene otišli su autori različitih žanrova, poput Đorđa Balaševića, Zorana Simjanovića, Miše Aleksića i Sanje Ilića, ali i iskusne muzičare kao što je bio Dragoljub Đuričić, i Rajin naglašava da je „svaki gubitak nemerljiv u emotivnom smislu, pogotovo onim najbližima“.

„Može biti da su neki od onih koji su nas napustili bili na zalasku karijere, ali kad se osvrnemo na njihove kapacitete, logično je da smo mogli očekivati još ponešto veliko i značajno… Srećom po njih i nas, za života su doživeli popularnost i slavu. Tako da ne verujem da će im protok vremena išta oduzeti. Ostavili su dela vredna proučavanja“, zaključio je Rajin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.