Mostarci posle 12 godina biraju novu vlast

Birališta su jutros u 7.00 otvorena u Mostaru, a gradjani posle 12 godina biraju novu lokalnu vlast u gradu koji je simbol dubokih etničkih podela u BiH, 25 godina posle rata.

Kako su za Hinu potvrdili u Gradskom izbornom štabu, svih 150 biračkih mesta otvoreno je na vreme, a nešto više od 100.000 birača moći će da glasa do 19 sati.

Gradjani Mostara od 370 kandidata biraju 35 većnika u Gradskom veću iz koga se posredno bira novi gradonačelnik.

Svaki birač na glasačkom mestu dobija dva listića. Na jednom bira predstavnike s jednog od šest gradskih područja u kom živi, a na drugom odlučuje o kandidatima s gradske liste.

Osobama koje ne mogu da izadju na birališta, a to su uglavnom oni koji su zaraženi korona virusom, na raspolaganju je 20 mobilnih timova.

Izbore prati 1717 promatrača, a prvi rezultati očekuju se u 21 sat.

Za lokalne izbore u gradu na Neretvi prijavljeno je skoro 4.000 birača iz inostranstva koji će svoje izborne listiće moći da dostave u najbliže diplomatsko – konzularno predstavništvo Bosne i Hercegovine u 17 zemalja sveta.

Mostar posle 12 godina ima mogućnost da izabere novu lokalnu vlast nakon što su se vodeći hrvatski i bošnjački političari, čelnici HDZ-a BiH i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović dogovorili o izmenama Izbornog zakona koji se odnosi na taj grad.

Za izbore su prijavljene 32 političke stranke, koalicije i nezavisni kandidati.

Na izborima učestvuje i koalicija srpskih stranaka iz BiH na listi „Zajedno za naš Mostar“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.