U trendu

Muraško: Kovid izaziva duplo više komplikacija od gripa

MOSKVA – Kovid 19 izaziva dvostruko više komplikacija od sezonskog gripa i drugih respiratornih bolesti, tako da će vakcinacija pomoći da se izbegnu ne samo infekcije već i ozbiljne komplikacije, izjavio je danas ruski ministar zdravlja Mihail Muraško.
„Infekcija korona virusom ima praktično dvostruko više komplikacija, neuroloških, uključujući psihijatrijske, od sezonskog gripa i drugih akutnih respiratornih bolesti. Vakcinacija je ono što pomaže u izbegavanju toliko problema, ne samo u toku bolesti, već i kasnije od njenih posledica“, rekao je Muraško za TV Rosija-24.

On je, kako prenosi Tas s, naglasio da su ruske vakcine protiv korona virusa efikasne i bezbedne.
Prema ministru, muškarci stariji od 35 godina obično razvijaju komplikacije nakon preležanog kovida dvostruko češće od žena iste dobi.
Do danas su u Rusiji registrovane tri vakcine protiv korona virusa.

To su Sputnjik V, koji je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Ruskog ministarstva zdravlja „Gamaleja“, EpivakKorona, koju je razvio „Vektor“ – Državni istraživački centar za virusologiju i biotehnologiju i KoviVak, koji je razvio Savezni naučni centar za istraživanje i razvoj imunoloških i bioloških proizvoda „Čumakov“ Ruske akademije nauka.

Sve tri su dvokomponentne vakcine.
Masovna vakcinacija protiv kovida 19 započela je u Rusiji 18. januara, podseća Tas s.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.