U trendu

Na Filipinima uvedene strože epidemiološke mere

MANILA – Zdravstveni sistem u Manili je na kritičnoj tački zbog čega su vlastu odlučile da od petka uvedu oštrije antiepidemijske mere.

Rojters prenosi pisanje Gardijana prema kojem je filipinska vlada najavila da će u glavnom gradu biti produžen policijski čas kako bi se sprečilo moguće dalje širenje zaraznijeg delta soja korona virusa.

U Manili je već na snazi policijski čas koji počinje u 22 sata i traje do 6 časova ujutru, ali vlada namerava da ga produži za dva sata, do 8 ujutru.

Visoki lokalni zvaničnik Bendžamin Abalos je poručio da su potrebne samo dve nedelje oštrijih mera kako bi se zaustavilo širenje virusa i upozorio je da u bolnicama gotovo da nema slobodnih kreveta.

Vlasti su rasporedile policiju na karantinske punktove u i oko Manile da kontroliše kretanje građana i dolazak i odlazak putnika.

Šire područje Manile, u kojem živi više od 13 miliona ljudi, biće stavljeno pod strogu blokadu od 6. do 20. avgusta, potvrdio je prošlog petka Hari Roku, portparol predsednika Rodriga Dutertea.

U periodu od petka do ponedeljka broj novozaraženih na Filipinima premašio je 8 hiljada dnevno, a u nedelju je potvrđeno 8.735 novoinficiranih korona virusom, najviše od 28. maja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.