U trendu

Na hrvatskim aerodromima 82,4% manje putnika nego lani

ZAGREB – Na hrvatskim aerodromima je u prva dva meseca 2021. godine bilo 82,4 posto manje putnika nego u isto vreme lani, ili ukupno 90 hiljada manje.

Samo u februaru, bilo je 40 hiljada ili 84 posto manje putnika nego u istom mesecu 2020, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na tako velik pad broja putnika i avio-letova direktno su uticale okolnosti prouzrokovane pandemijom korona virusa, koja traje od marta prošle godine, prenosi Hina.

Pad broja putnika u januaru i februaru pratio je nešto manji pad operacija aviona, od 54 posto, sa 4.271 tom operacijom, dok je najmanji minus bio u kargo prometu, 21,5 odsto, sa 1.146 tona prevezenog tereta.

Dubrovački aerodrom zabeležio gotovo 90 posto manje prometa.

Od osam vazdušnih luka u Hrvatskoj i jednim vazdušnim pristaništem (Mali Lošinj), najviše putnika u februaru je imao aerosdrom Zagreb – 31.000, što je pad od 83,2 posto u odnosu isti lanjski mesec.

Sledi aerodrom Split sa šest hiljada putnika ili padom od 77 posto, a još veći minus od 89,6 posto, zabeležila je vazdušna luka Dubrovnik sa svega četiri hiljade putnika u navedenom mesecu.

I ostali aerodromi – Pula, Osijek, Zadar, Rijeka i Brač, kao i pristanište Mali Lošinj – imali su znatno manje putnika nego u februaru 2020, koji je bio i poslednji mesec bez većih negativnih uticaja pandemije na vazdušni promet i putovanja, navodi se u informaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.