U trendu

Nagrada Pulicer tinejdžerki koja je snimila ubistvo Džona Flojda

Specijalna nagrada Pulicer dodeljena je danas tinejdžerki čiji je video snimak smrti Afroamerikanca Džordža Flojda pod kolenom belog policajca pokrenuo globalni pokret protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti.

Žiri za Pulicerove nagrade, najprestižnije američke novinarske nagrade, nagradio je 18-ogodišnju Darnelu Frejžer, zbog toga što je „hrabro snimila ubistvo Džordža Flojda, u videu koji je podstakao proteste protiv policijske brutalnosti širom sveta ukazujući na presudnu ulogu gradjana u novinarskoj potrazi za istinom i pravdom“.

Frejžer je imala 17 godina kada je snimila Flojdovu smrtu u maju 2020. godine, kada ga je privela policija Mineapolisa.

List Star Tribjun (Star Tribune) iz Mineapolisa, dobio je Pulicerovu nagradu za udarne vesti za pokrivanje ubistva Džordža Flojda 25. maja 2020. godine, i gradjanskih nemira koji su usledili u gradu.

Flojd, Afroamerikanac, umro je pošto ga je beli policajac Derek Šovin držao pritisnutog za vrat na zemlji devet minuta i 29 sekundi. Taj postupak je izazvao talas protesta prvo u Mineapolisu a zatim širom SAD.

Novinari Star Tribjuna pokrivali su izlive besa u Mineapolisu gde su demonstranti palili zgrade, uključujući policijsku stanicu. Odbor Pulicera nazvao je to izveštavanje „urgentnim, autoritativnim i nijansiranim“. Policajaca Šovin kasnije je osudjen za ubistvo.

Agencija Asošiejted pres dobila je dve Pulicerove nagrade za fotografiju za pokrivanje protesta o rasnoj nepravdi u SAD i posledica pandemije koronavirusa na starije u Španiji.

Glavni fotograf agencije AP u Španiji Emilio Morenati dobio je nagradu za fotografiju za dokumentovanje uticaja kovida-19. na starije. Jedna od pobedničkih slika prikazuje stariji par koji se grli i ljubi kroz plastiku.

Rad 10 fotografa AP-a dobio je nagradu za udarne vesti za izveštavanje sa protesta koji su zahvatili američke gradove posle smrti Džordža Flojda u maju 2020. godine.

Fotografi su izbegavali gumene metke i suzavac da uhvate snimke demonstranata sa pesnicama u vazduhu i ponekad nasilne sukobe sa policijom. Sa ovim osvojenim nagradama AP je do sada osvojio 56 Pulicerovih nagrada, uključujući 34 za fotografiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.