U trendu

Najavili dolazak negovatelja iz Rumunije, bez znanja Bukurešt

BEČ – Ministarka za evropska pitanja u vladi Austrije Karoline Edštadler najavila je, nedavno, dolazak negovatelja iz Rumunije, specijalnim vozovima koji će krenuti 2. maja, ali se sada ispostavilo da o tome nisu obaveštene rumunske vlasti.

Ministar transporta Rumunije Lucian Bode izjavio je da nije bio obavešten o planovima austrijske vlade, te da nije bilo nikakvih zvaničnih zahteva iz Beča.

Više od polovine od oko 70.000 negovatelja, koji se brinu o građanima Austrije kojima je potrebna pomoć, dolazi iz Rumunije

Zbog njihovog značaja bečke vlasti su spremne da isplate bonus u visini od 500 evra onim negovateljima koji su spremni da ostanu u zemlji, i odustanu od redovne smene nakon četiri nedelje.

U Rumuniji je do 15. maja na snazi vanredno stanje zbog pandemije korona virusa.

Edštadler je morala da prizna da su razgovori o dolasku negovatelja vođeni samo na nivou eksperata I to železnice dve zemlje, OeBB I CFR.

Dok je OeBB tvrdila da već nedeljama vodi pregovore sa rumunskom i mađarskom železnicom o koridoru za vozove, I da postoje konkretne ponude, rumunski CFR je negirao takve razgovore.

Rumunsko rukovodstvo smatra da je Austrija pokušala da ih zaobiđe.

Austrijska ministarka nazvala je rumunskog ministra Bodea, ali nije postigla nikakav dogovor.

Austrijski OeBB je planirao prve vanredne vozove za 2. maj u pravcu Temišvara, a 4. maja je trebalo da se vrate sa 350 negovatelja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.