U trendu

Najstroži karantin u Evropi: Ova zemlja se zatvara na 6 nedelja

Irska je prva evropska zemlja koja je objavila da se vraća u potpunu blokadu kako bi zaustavila širenje koronavirusa, a cela nacija biće ponovo zatvorena na šest nedelja.

Premijer Irske Majkl Martin saopštio je ovo u ponedeljak uveče, a blokada stupa na snagu u sredu u ponoć pošto su restrikcije podignute na nivo 5.

Mere koje počinju da važe od srede u ponoć su jedne od najstrožih u Evropi, a podrazumevaju zatvaranje maloprodaje, osim za osnovne potrepštine, ograničavanje putovanja građana do pet kilometara od njihovog doma, a restorani i barovi moći će da rade samo dostavu, piše Ajriš tajms.

Škole i vrtići će ostati otvoreni, a nastaviće se i građevinski radovi. Hoteli mogu da ostanu otvoreni, ali samo za nužne delatnosti, prenosi Index.

“U nastojanju da suzbijemo virus uveli smo ono što je verovatno najstroži evropski režim”, rekao je Martin u televizijskom obraćanju, dve nedelje nakon što je odbacio tada iznenađujući apel zdravstvenih dužnosnika da se pređe na nivo 5, a ministri se prvi put usprotivili njihovim preporukama.

“Vlada je odlučila da su dokazi o potencijalno teškoj situaciji koja će nastati u narednim nedeljama sada prejaki”, rekao je Martin.

Teže pogođena Severna Irska prošle nedelje je zatvorila škole na dve, a restorane na četiri nedelje, iako je većina trgovina i dalje otvorena. U Velsu su građani pozvani da ostanu dve nedelje kod kuće.

U nedelju je Irska peti put u devet dana srušila svoj rekord u broju slučajeva zabeleženih u jednom danu i ima 12., najvišu stopu među 31 evropskom državom koje prati Evropski centar za kontrolu bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.