U trendu

Najveće žarište opasnog P1 soja van Brazila je u Kanadi

VANKUVER – Najveće žarište opasnog brazilskog soja P1, koji je odneo na desetine hiljada života u Brazilu, nalazi se u kanadskom skijaškom odmaralištu Vistler, u Britanskoj Kolumbiji, javlja Gardijan.

Vlasti provincije su morale da zatvore to odmaralište krajem marta kada su shvatili da među obolelima od korona virusa ima i onih s brazilskim mutiranim tipom kovida-19.

Dok kanadske provincije ruše negativne rekorde po broju obolelih od korone, stručnjaci su vrlo zabrinuti zbog opasnog i brzog širenja raznih sojeva.

Od 877 potvrđenih slučajeva P1 soja, u Britanskoj Kolumbiji ima skoro 200 zaraženih i to je čini najvećim žarištem brazilskog soja van te južnoameričke zemlje, gde ima više od milion aktivnih slučajeva, a brazilske vlasti kažu da oko 90 odsto pacijenata boluje od P1 soja.

Za P1 se veruje da je vrlo zarazan i da je znatno više fatalan za mlađe ljude, a ima veliku moć da reinficira osobe koje su preležale kovid.

Ranije studije su pokazale da može da reinficira od 25 do 61 odsto ljudi koji su preležali kovid-19, ali će se prava brojka utvrditi tek kada se više bude znalo o brazilskom mutiranom tipu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.