U trendu

Naučna istraživanja: Nevakcinisani 11 puta u većem riziku od smrtnog ishoda od korone

Nevakcinisani pojedinci imaju 11 puta veći rizik od smrtnog ishoda u slučaju da se zaraze koronavirusom od onih koji su primili vakcinu, navodi se u izveštaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), javlja Anadolu Agency (AA).

Direktorka CDC-a Rochelle Walensky saopštila je da se izveštaj temelji na pregledu slučajeva zaraze, hospitalizacija i smrtnih slučajeva u 13 saveznih američkih država i da su dokaz moći vakcinacije protiv koronavirusa.

Istraživanje je provedeno na 600.000 zaraženih punoletnih ljudi i podacima iz 187 bolnica u 13 američkih država.

Studija je proučavala podatke iz poslednja dva meseca kada je visoko prenosiva delta varijanta postala dominantni soj koronavirusa u SAD-u pa je otkrila da, osim što vakcina dramatično povećava zaštitu od smrtnih slučajeva povezanih s virusom, ona takođe štiti i od infekcija i hospitalizacija.

Walensky je rekla da u odnosu na vakcinisane osobe, nevakcinisani pojedinci imaju otprilike 4,5 puta veću verovatnoću da dobiju COVID-19, a preko 10 puta veću verovatnoću da će biti hospitalizovani.

„Kao što smo pokazali u nizu studija, vakcinacija funkcioniše. Zaključak je sledeći, imamo naučne alate koji su nam potrebni kako bismo preokrenuli ovu pandemiju“, istakla je Walensky.

Celokupni rezultati studije će uskoro biti objavljeni na web stranici CDC-a, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.