U trendu

Naučnici dokazali šta aspirin može da uradi obolelima od kovida

Prema novoj međunarodnoj studiji koju su u Velikoj Britaniji vodili istraživači sa Univerziteta u Bristolu i Imperijal koledža u Londonu, antiagregacioni lekovi kao što je aspirin imaju mali uticaj na zdravlje pacijenata obolelih od teškog oblika kovida 19. Međutim, dugoročno gledano, ako se daju na početku ove bolesti, veća je verovatnoća da će takvi pacijenti preživeti u naredna tri meseca.

Studija je otkrila da upotreba lekova protiv trombocita, kao što je aspirin, za lečenje pacijenata koji su ozbiljno bolesni od kovida 19 izgleda ne menja kratkoročno zdravstvenu sliku.

Međutim, otkrili su da je veća verovatnoća da će pacijenti koji su uzimali ove lekove preživeti u naredna tri meseca. Njihovi nalazi su objavljeni u „The Journal of the American Medical Association“ (JAMA).

Kliničko ispitivanje, nazvano REMAP-CAP i koje finansira NIHR u Velikoj Britaniji, uključivalo je 1.557 pacijenata kritično bolesnih od kovida 19 u 105 bolnica u Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj, Indiji, Italiji, Nepalu, Holandiji i UK tokom 2020. i 2021.

Nekima je dat aspirin, nekima druga vrsta antitrombocitnog leka koji se zove klopidogrel, a nekima nije dat nikakav antiagregacioni lek.

Glavni fokus studije bio je da se vidi kako ovi lekovi utiču na dužinu vremena tokom kojeg je pacijentima bila potrebna podrška organa, kao što je podrška disanju, u jedinici intenzivne nege.

Istraživači su otkrili da su ovi kratkoročni ishodi bili slični bez obzira da li je pacijent lečen antiagregacionim lekom ili ne, prenosi Technology.

Istraživači su nastavili da prate napredak svakog pacijenta tokom 90 dana i otkrili su da je veća verovatnoća da će oni koji su bili lečeni antiagregacionim lekovima preživeti tokom ovog dužeg vremena (70,5 procenata šanse za preživljavanje u poređenju sa 67,3 procenata kod pacijenata koji nisu lečeni lekom protiv trombocita).

Istraživači planiraju da nastave da proučavaju ova dva leka kod kritično bolesnih pacijenata, fokusirajući se na dugotrajnije preživljavanje i sa ciljem da saznaju više o tome koji pacijenti će najverovatnije imati koristi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar