Naučnici iz Vuhana upozoravaju na nove simptome virusa korona

Studija koju je sproveo Univerzitet nauke i tehnologije Huazhong iz Vuhana upozorio je na dva nova i blaga simptoma koji mogu da budu znak koronavirusa.

Istraživači su posmatrali 214 pacijenata obolelih od virusa kovid-19, a fokus im je bio na početnim simptomima bolesti.

Rezultati su pokazali da je čak njih 36 odsto iskusilo neku vrstu neuroloških simptoma uključujući glavobolju i vrtoglavicu. Bol u mišićima, kao i nervna napetost je takođe prijavljena kod nekih pacijenata.

U nekim slučajevima ovi simptomi su opisani pored respiratornih simptoma koji su uključivali kašalj i temperaturu, dok su u drugim slučajevima pacijenti doživljavali samo neurološke simptome.

Studija je objavljena u časopisu JAMA Neurology.

“Neki pacijenti bez karakterističnih simptoma (temperature, kašlja i dijareje) došli su u bolnicu samo sa neurološkim manifestacijama”, rekao je vođa istraživanja Ling Mao.

“Zato, za pacijente sa kovidom-19 treba da obratimo posebnu pažnju na neurološke manifestacije naročito kod onih sa teškim infekcijama jer su mogle da doprinesu njihovoj smrti”, dodao je Mao.

U poslednjih nekoliko nedjelja prijavljen je i niz drugih simptoma, koji uključuju bol u testisima i neobičan osećaj “zujanja ili strujanja” na koži

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.