U trendu

Naučnici: Mala verovatnoća da kovid uđe direktno u pluća

BUDIMPEŠTA – Verovatnoća da korona virus uđe direktno u pluća je izuzetno mala, pa pneumonije uglavnom nastaju iz gornjih respiratornih organa, pokazuje najnovije istraživanje koje su mađarski naučnici objavili u Sajentifik Riportsu.

Prema njihovim rezultatima, mogućnost za direktan upad patogena kovida u pluća je izuzetno mala, čak i ako se aerosoli iz kašlja osobe zaražene kovidom udahnu, prenela je agencija MTI.

Proces koji vodi u pneumoniju počinje sa infekcijom gornjeg respiratornog trakta, gde se virus umnožava i prodire niže u respiratorne organe, tvrde naučnici.

Oni su predložili primenu agensa koji smanjuju koncentraciju virusa na sluznici membrana usta i nosa kada pacijent oseti prve simptome bolesti, kao što su kašalj ili nedostatak mirisa ili ukusa, kako ne bi došlo do teže faze, navodi Eotvos Lorant Riserč Netvork u saopštenju.

Naučnici su takođe naglasili važnost smanjivanja koncentracije kovida u vazduhu i predložili često provetravanje prostorija i kašljanje u maramicu, čak i kada je pacijent sam u prostoriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.