Naučnici: Treba li da se vakcinišete ako ste već preboleli koronu

Pfizer, Moderna i AstraZeneca napravili su velike uspehe u izradi vakcina protiv koronavirusa pa se očekuje da bi u prvoj polovini sledeće godine vakcinisanje moglo započeti širom  sveta.

Ako ste već preboleli covid-19 verovatno se pitate trebate li se da se vakcinišete. Još uvek nema službenih smernica koje odgovaraju na ovo pitanje. – To je trenutno izazovno pitanje jer nemamo sve podatke da bismo na njega u potpunosti odgovorili – rekao je dr. Jan Gonzenhauer, šef odseka za kvalitet i sigurnost pacijenata u medicinskom centru Ohio State University Wexner.

Kako prenose mediji, Gonsenhauer navodi da lekari očekuju da će se svi vakcinisati, pa čak i oni koji su već imali covid-19.

– Vakcinisanje će pojačati vaš imunološki odgovor ako opet budete izloženi covidu-19 –  istakao je dr. Richard Watkins, lekar zaraznih bolesti u Akronu, Ohajo.

– Smatra se da vakcina može pružiti dugotrajnu zaštitu od infekcije. To ne znamo zasigurno, ali se nadamo da je tako –  rekao je Vilijam Šafner, specijalista za zarazne bolesti i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vanderbilt. Šafner navodi da bi oni koji su preboleli covid možda mogli malo pričekati na vakcinisanje jer će druge grupe biti prioriteti na početku vakcinisanja. To su najpre zdravstveni delatnici, ali i visokorizične grupe.

Šafner navodi da ako ste već preboleli covid-19, vakcina bi moglo samo dodatno da ojača vaš imunitet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.