U trendu

Naučnici otkrili kakva je efikasnost vakcine na nove mutacije korone

Naučnici Federalne medicinsko-biološke agencije (FMBA) Rusije otkrili su nove mutacije virusa korona koje mogu da smanje efikasnost lekova, uključujući i vakcine, saopštili su u pres službi agencije.

„Naučnici FMBA Rusije otkrili su nove varijacije virusa SARS-Kov-2. Pojava novih genetskih linija SARS-Kov-2, koje nose mutacije u sastavu promenljivih delova genoma virusa, smeštenih prvenstveno u genomu S-proteina i posebno u njegovom receptorskom domenu, može da promeni biološka svojstva virusa i kliničke manifestacije infekcije. Pored toga, može i da smanji efikasnost lekova, uključujući vakcine, koje su napravljene i testirane na ranijim varijantama virusa SARS-Kov-2“, navodi se u saopštenju.

U agenciji su dodali da su početkom 2021. godine na teritoriji Rusije otkrivene nove vrste virusa SARS-Kov-2 koje imaju povećanu sposobnost da se prenose sa čoveka na čoveka i da menjaju kliničku sliku infektivnog procesa.

Pored toga, opisani su i efekti „bežanja“ novih varijanti virusa od dejstva antitela, koji se stvaraju kod ljudi koji su preležali kovid 2020. godine ili su bili vakcinisani ranije napravljenim vakcinama protiv virusa korona.

U materijalima FMBA se pojašnjava da se treće nedelje juna 2021. godine indijski soj virusa u Moskvi pojavio kod 87 procenata obolelih. Druge nedelje juna je taj pokazatelj iznosio 55,7 procenata, a početkom meseca samo 35 procenata.

FMBA od marta 2020. godine sprovodi molekularno-genetička istraživanja cirkulacije virusa korona na teritoriji Rusije. Istraživanje se sprovodi na bazi Centra za strateška planiranja i upravljanje medicinsko-biološkim rizicima po zdravlje, FMBA Rusije.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)