U trendu

Naučnici otkrili posebnu kategoriju ljudi, otpornu na kovid 19

Kod zdravstvenih radnika koji se brinu o zaraženima virusom korona u takozvanoj crvenoj zoni otkrivena je posebna vrsta imuniteta, saopštili su naučnici sa Londonskog univerzitetskog koledža i Imperijalnog koledža u Londonu, a istraživanje je objavljeno u časopisu „Nejčr“.

Autori istraživanja su pratili više od 750 zdravstvenih radnika koji su konstantno bili u kontaktu sa pacijentima zaraženim virusom korona.

Za sve vreme studije kod 58 ljudi nijedan test na zarazu nije bio pozitivan.

Ono što im je zajedničko, a što nije identifikovano kod ostalih ispitanika, bila je visoka koncentracija T-ćelija imunog sistema. One deluju kao memorijske ćelije sposobne da prepoznaju konkretne infekcije kada se pojavljuju u organizmu.

Naučnici smatraju da ti specifični T-limfociti zaustavljaju kovid 19 tako što isključuju klaster virusnih proteina koji pomažu virusu da se reprodukuje.

Kako se ispostavilo, ove T-ćelije bile su prisutne i u uzorcima krvi prikupljenim pre pandemije, ali su mogle da prepoznaju virus koronu.

Naučnici pretpostavljaju da su se limfociti koje su otkrili mogli pojaviti u organizmu prilikom zaražavanja srodnim virusom korona koji izaziva običnu prehladu, nakon čega je organizam formirao takvu zaštitu.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.