U trendu

Naucnici u VB: Dve doze vakcine nisu dovoljne protiv omikrona

LONDON – Naučnici iz Velike Britanije upozoravaju da dve doze vakcine protiv korona virusa nisu dovoljne da spreče zarazu omikron varijantom, prenosi BBC.

Rana analiza slučajeva omikron i delta varijanti u Velikoj Britaniji pokazala je da je vakcina bila manje efikasna u zaustavljanju novog soja. Međutim, treća doza značajno je povećala zaštitu, na oko 75 posto.

Britanska Agencija za zdravstvenu bezbednost objavila je da će vakcina i dalje verovatno pružiti dobru zaštitu od teškog oblika zaraze koji bi inače zahtevao bolničko lečenje. Zabrinutost o slabijoj efikasnosti vakcine pojavila se nakon otkrića omikrona, mutirane varijante virusa.

Naučnici su analizirali podatke iz 581 slučaja zaražavanja omikronom i hiljadu slučajeva zaraze deltom kako bi izračunali koliko su vakcine bile efikasne protiv novog soja. Istraživanje je pokazalo veliki pad efikasnosti vakcine AstraZeneke i značajan pad za dve doze Fajzera. Međutim, treća doza povećala je zaštitu od pojave simptoma korona virusa na između 70 i 75 odsto.

Procenjuje se da će više od polovine svih novozaraženih u Velikoj Britaniji biti zaraženo omikronom do sredine decembra i da će, ako se taj rast nastavi nesmetano, do kraja ove godine biti više od milion zaraženih.

Ove rane procene treba uzimati s oprezom, ali one ukazuju da nekoliko meseci nakon druge doze vakcine postoji veći rizik od zaraze omikronom u poređenju s deltom. Naučnici očekuju da će vakcine svejedno pokazati veću zaštitu od ozbiljnih komplikacija te pozivaju ljude da se vakcinišu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar