U trendu

NDMBGD: Lekarska komora da se izjasni o izjavama Nestorovića o korona virusu

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ uputila je danas zahtev Lekarskoj komori Srbije da se izjasni povodom navoda koje je u javnosti dao pulmolog Branimir Nestorović govoreći o svetskoj epidemiji korona virusa i mogućnostima da se gradjani Srbije njime zaraze.

Kako se navodi u saopštenju te inicijative, posebno je bio uvredljiv ton obraćanja doktora Nestorovića i predsednika Aleksandra Vučića, koji su ismevali zabrinutost ljudi i na podrugljiv način govorili o posledicama i mogućnostima zaraze.  

„Doktor Branimir Nestorović je učestvujući na konferenciji za medije zajedno sa predsednikom Vučićem izjavio, izmedju ostalog, da ‘estrogen štiti žene i što se žena tiče – slobodno u šoping u Italiju’, ‘ja sam protiv testiranja’, ‘virus je smešan’, kao i da ‘je ovaj virus najsmešniji u istoriji čovečanstva’. Ove izjave pratile su podrugljive gestikulacije i celokupna konferencija za medije delovala je kao ismevanje zabrinutih gradjana i gradjanki“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa je upitala Lekarsku komoru da li je Nestorović povredio odredbe Kodeksa medicinske etike i da li je on, kao pulmolog, prekoračio svoje stručne granice.

„Takodje, da li je po oceni vaše Komore Nestorović izvršio etički prekršaj nekritičkog objavljivanja metoda lečenja, dajući izjavu u formi preporuke da je testiranje na virus Covid-19 (korona virus) nepotrebno? Polazeći od stavova Svetske zdravstvene organizacije, smatramo da bi Lekarska komora Srbije trebalo da pruži odgovore na postavljena pitanja i obavesti javnost o eventualnom nesavesnom delovanju doktora Branimira Nestorovića, ali i drugih lekara“, dodaje se.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.