U trendu

Ne jenjava kriza u Tunisu, hiljade pristalica islamista na ulicama

Hiljade pristalica vladajuće islamističke stranke u Tunisu demonstrirale su danas u glavnom gradu pružajući joj podršku u sporu s predsednikom države Kaisom Saidom.

Masovne demonstracije pristalica stranke Enahda (Preporod), najjače u parlamentu, usledile su posle rasta tenzija izmedju predsednika Tunisa Saida i premijera Hišama Mašišija, navodi Asošiejted pres.

Mašiši je želeo da rekonstruiše vladu, ali je Said, nezavisni konzervativac koji je izrazito popularan, odbio krajem januara da imenuje neke kandidate za ministre koje je predložila Enahda, navodeći kao razlog mogući sukob interesa.

Dve strane se spore oko tumačenja Ustava i ovlašćenjima, a politički konflikt već šest nedelja parališe rad vlade.

Demonstranti koje je Enahda izvela na ulice mahali su danas zastavama Tunisa i skandirali „Narod želi nacionalno jedinstvo“.

Lider Enahde Rašid Ganuši pozvao je na dijalog „svih političkih snaga“ i na odbranu parlamenta i institucija, navodi Frans pres.

Tunis je pogodjen socijalnom krizom, pojačanom zbog pandemije korona virusa.

Zemlja je na ivici bankrota, a javne službe veoma loše funkcionišu.

Neke državne kompanije imaju teškoće da isplate zarade, a donatori su zabrinuti jer dug države raste.

Medjunarodni monetarni fond je danas upozorio na hitnu potrebu za reformama sa ciljem smanjenja javnog duga, navodi Frans pres.

Tunis se već deset godina, otkako je autokratski predsednik Ben Ali svrgnut narodnim ustankom tokom Arapskog proleća, suočava sa napadima ekstremista, političkim sukobima i lošim stanjem ekonomije, uz neispunjena obećanja vlasti.

Protesti su česti, naročito u centralnim i južnim regionima, gde stopa nezaposlenosti mladih dostiže 30 odsto, a siromašnih je više od 20 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.