Negativan kućni test lako može da postane pozitivan: Evo kada je najbolje uraditi ga

Koliko se može verovati kućnom testu na koronavirus? Stručnjak je pokazao koliko brzo se rezultat ovoga, široko dostupnog testa može promeniti iz negativnog u pozitivan.

Brzi antigenski testovi mogu s visokim stepenom pouzdanosti da otkriju nosite li koronavirus, u roku od samo 30 minuta. Ali, iako vaš test može da pokaže negativan rezultat, samo nekoliko sati kasnije on bi mogao da postane pozitivan, rekao je Bili Kilti, epidemiolog zaraznih bolesti na London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Ovaj stručnjak demonstrirao je zašto kućne testove na koronu treba uraditi neposredno pre izlaska iz kuće, a nikako ne pre. Čak i nekoliko sati pre može biti prerano, upozorio je Kilti.

Ovaj epidemiolog je na Tviteru objavio fotografiju četiri kućna testa koje je uradio. Dva testa su urađena ujutru i u vreme ručka i oba su, kako vidimo, negativna. Ali, iste večeri bio je vrlo slab pozitivan rezultat. Sledećeg jutra bio je očigledno pozitivan – pokazujući koliko brzo testovi mogu da daju drugačiji rezultat.

Doktor je svoju objavu naslovio kao „demo kako brzo možete postati pozitivni“ i dodao vredan savjet: „Radite kućni test neposredno pre sastanka.“

Inače se savetuje testiranje na koronu kod kuće svaki put kada idete na neki događaj na kojem biste mogli da prenesete covid na druge ljude: pre božićnih zabava, viđanja s porodicom, šopinga ili odlaska u kafić.

Prema novim pravilima, Britanci za koje se sumnja da su zaraženi novim sojem, omikronom, moraju se testirati svaki dan tokom nedelju dana. Uz toliku potrebu za lakim i brzim testovima, potražnja je nadmašila ponudu, piše The Sun.

Kućni testovi, nažalost, ne detektuju svaku infekciju. Ponekad će pokazati „negativan“ rezultat kada je neko zaražen. Stručnjaci kažu da čak i ako dobijete negativan rezultat, ali imate simptome covida, ne biste se trebalo da se krećete u društvu dok ne uradite više testova – uvek bi trebalo uraditi PCR test ako imate simptome.

Uprkos tome što nisu sasvim pouzdani, brzi antigenski testovi su još uvek korisni za prepoznavanje slučajeva. Naime, doista retko daju pozitivan rezultat nekome ko je zaista negativan.

Profesor Lorens Jang, virusolog i profesor molekularne onkologije na Medicinskom fakultetu Warwick Univerziteta, rekao je da bi svi trebalo da iskoristite prednosti kućnih testova sve dok je covid toliko raširen.

„Ovo pruža brz način provere u stvarnom vremenu, bez inherentnih kašnjenja PCR testiranja, da li ste zaraženi ili zarazni. Mantra bi trebalo da bude: ‘Testiraj se pre izlaska iz kuće!’ – moramo da podstaknemo odgovornu upotrebu kućnih testova pre nego što ljudi izađu na druženje se drugima. Oni su takođe važan pokazatelj možete li sigurno da uživate u Božiću sa svojom porodicom i prijateljima“, zaključio je profesor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)