U trendu

Nemacka apeluje na građane da ne idu na velike događaje

BERLIN – Nemački centar za kontrolu bolesti pozvao je danas građane da otkažu ili izbegnu velike događaj, i da smanje svoje kontakte, jer je stopa zaraze korona virusom u zemlji dostigla najnoviji vrhunac.

Nemački “Institut Robert Koh” je saopštio da se “hitno savetuje otkazivanje većih događaja ako je moguće, ali i smanjenje svih drugih nepotrebnih kontakata“, prenosi agencija AP.

Ako se takvi događaji ne mogu izbeći, dodaje se, ljudi treba da se testiraju pre odlaska bez obzira da li su vakcinisani.

Prema saopštenju Instituta, stopa zaraze u Nemačkoj porasla je na 263,7 novih slučajeva na 100.000 stanovnika tokom sedam dana.

Nemačka je danas prijavila 48.640 novih slučajeva, dan nakon što je ukupan dnevni broj prvi put premašio 50.000.

Registrovan je i 191 smrtni slučaj od kovida-19, čime je ukupan broj preminulih od početka pandemije dostigao 97.389.

Odlazeća kancelarka Angela Merkel planira da se sledeće nedelje sastane sa 16 guvernera saveznih država kako bi koordinisali mere širom zemlje, a parlament razmatra zakon koji bi obezbedio novi pravni okvir za ograničenja tokom zime.

“Sada moramo učiniti sve što je potrebno da prekinemo ovaj zamah. Inače će biti gorak decembar za čitavu zemlju“, rekao je novinarima ministar zdravlja Jens Špan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar