Nemačka industrijska proizvodnja i izvoz porasli u novembru

BERLIN. 8. januara (Tanjug) – Nemačka industrijska proizvodnja i izvoz porasli su u novembru, što je dodatni signal da je proizvodni sektor dao zamajac najvećoj evropskoj ekonomiji u četvrtom kvartalu 2020.

Industrijska proizvodnja je u novembru porasla za 0,9 posto u odnosu na prethodni mesec, a izvoz se povećao za 2,2 procenta, pokazuju današnji podaci Saveznog zavoda za statistiku, Destatisa, prenosi Rojters.

To je sedmi uzastopni mesec rast oba ova pokazatelja, nakon blokada u martu i aprilu uvedenih s ciljem suzbijanja prvog talasa pandemije koronavirusa, koji je pokrenuo ekonomsku krizu i očekivano gurnuo Nemačku u najgoru recesiju od Drugog svetskog rata.

Prema statističkim podacima, industrija i građevinarstvo su u novembru kompenzovali pad registrovan u proizvodnji energije, od skoro 4,0 odsto.

Uvoz je porastao za 4,4 procenta, što je rezultiralo smanjenjem spoljnotrgovinskog i suficita na tekućem računu u odnosu na oktobar.

Nemačka je u novembru uvela još jedan lokdaun, a mere ograničenja su pooštrene i produžene i na ovaj mesec, kako bi se zaustavio drugi talas infekcija.

„Današnji podaci potvrđuju da su nemački proizvođači izdržali restrikcije uvedene u novembru mnogo bolje nego što strahovalo i nagoveštavaju da je ekonomija u četvrtom tromesečju prošle godine gotovo sigurno ostvarila rast“, izjavio je Endrju Keningam, glavni ekonomista za Evropu u Kepital Ekonomiksu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.