U trendu

Nemacka: Najveca incidencija infekcija kovidom od maja

BERLIN – Nemačka je danas zabeležila najveću incidenciju infekcija korona virusom od polovine maja, stigavši prag od 100 slučajeva na 100.000 stanovnika u prethodnih sedam dana.

Ova brojka obolelih je ranije bila „okidač“ za uvođenje striktnog lokdauna, podseća Rojters.

Ministar zdravlja Jens Špan ocenio je da se Nemačka može nositi sa kovidom mnogo bolje nego ranije zbog vakcinacije, iako je dodao da će mere za revakcinisane, poput nošenja maski i ograničene aktivnosti u zatvorenim prostorijama, ostati na snazi do proleća.

Sedmodnevna incidencija, koja je do avgusta bila merilo da li da se uvedu strože mere, povećala se danas na 100, u odnosu na 95 u petak, saopštio je Institut „Robert Koh“.

Danas je prijavljeno 15.145 novih slučajeva kovida, što je povećanje za 4.196 u odnosu na prošlu nedelju.

Preminulo je 86 ljudi, pa je ukupan broj mrtvih od korona virusa sada 95.077.

Porast dolazi u trenutku kada premijeri 16 nemačkih pokrajina razmatraju kako da nastave dalje nakon što će vanredno stanje u celoj zemlji isteći 25. novembra, što znači da će restriktivne mere automatski prestati ukoliko se ne produže u parlamentu.

Špan je poručio da bi bilo moguće ukinuti vanredno stanje, ali će biti potrebno nošenje maske i dokaz o vakcinaciji, oporavku od kovida ili negativnom testu, kako bi se ušlo u većinu zatvorenih javnih prostorija.

Oko 66 odsto nemačkih državljana je revakcinisano, u poređenju sa prosekom Evropske unije od 63,3 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar