U trendu

Nemačka odaje počast preminulima od korona virusa

BERLIN – Nemačka će danas odati počast ljudima koje je izgubila od korona virusa, kojih je skoro 80.000, u trenutku kada se bori da se uhvati u koštac sa porastom broja zaraženih.

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer predvodiće memorijalni dogadaj sa ostalim najvišim zvanicnicima u berlinskoj koncertnoj dvorani Koncerthaus, preneo je AP.

Njegova kancelarija je navela da je događaj posvećen, takođe, ožalošćenima koji nisu mogli da prate svoje rođake kada su umirali i za koje važni rituali žaljenja nisu bili mogući.

U Nemačkoj ukupan broj preminulih od korona virusa iznosi 79.914, što je peti najviši ukupan broj u Evropi, posle Britanije, Italije, Rusije i Francuske.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pokušava da u parlamentu dođe do zakona kojim bi se naložilo povlačenje hitne kočnice u oblastima u kojima ima više od 100 novih slučajeva nedeljno na 100.000 stanovnika.

Nacionalna stopa danas je iznosila 162.

Zakon bi se odnosio na zatvaranje prodavnica, kulturnih i sportskih objekata, ograničenje ličnih kontakata i uvođenje policijskog časa.

Merkelova je kazala da je plan potreban da bi se sprečilo da nemački zdravstveni sistem postane preopterećen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.