Nemačka spremna da se zajedno sa SAD suoči sa globalnim problemima BERLIN, 9. …

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je danas spremnost zemlje da se „rame uz rame“ sa SAD i novoizabranim predsednikom Džozefom Bajdenom suoči sa „globalnim problemima“ poput globalnog zagrevanja i pandemije korona virusa.

Nemačka kancelarka, čiji su odnosi sa Donaldom Trampom bili složeni, uputila je „srdačne čestitke“ novoizabranom predsedniku SAD Džozefu Bajdenu.

Angela Merkel je u izjavi novinarima pozdravila „iskustvo u unutrašnjoj i spoljnoj politici“ Bajdena. „On dobro poznaje Nemačku i Evropu“, rekla je kancelarka, ne pominjući aktuelnog predsednika, koji tokom četvorogodišnjeg mandata nije posetio Nemačku.

Merkelova, prva žena na čelu Nemačke, izrazila je zadovoljstvo što je na mestu potpredsednika žena, Kamala Haris, za koju je rekla da je „inspiracija mnogima, primer američkih mogućnosti“.

Nemačka kancelarka je za decenijsko prijateljstvo dve zemlje rekla da predstavlja „zajedničko bogatstvo“.

„Saveznici smo u NATO-u, delimo osnovne vrednosti dostojanstva, demokratije i pravne države“, navela je Merkelova.

Berlin i Vašington „moraju da naprave zajednički front i da se suoče sa velikim izazovima našeg vremena, rame uz rame u teškim iskušenjima pandemije korona virusa, rame uz rame u borbi protiv globalnog zagrevanja i njegovih globalnih posledica, u borbi protiv terorizma“, istakla je nemačka kancelarka.

„Nemci i Evropljani znaju da moraju preuzeti veću odgovornost u ovom partnerstvu“ sa SAD, dodala je kancelarka Nemačke, koja do kraja godine predsedava EU.

„Amerika jeste i ostaće naš glavni saveznik, ali ona s pravom očekuje da učinimo više kako bismo osigurali sopstvenu bezbednost i odbranili naša uverenja u svetu“, rekla je Merkelova koja se 2021. povlači sa vlasti.

Nemačka, koja tradicionalno ima bliske odnose sa SAD, poslednje četiri godine je na udaru kritika Donalda Trampa, posebno po pitanju njenog doprinosa budžetu NATO.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.