U trendu

Nemačka u škripcu s građevinskim materijalom

MINHEN – Građevinska industrija Nemačke suočena je sa ozbiljnim problemima u snabdevanju materijalom.

„Ovakva uska grla u lancu snabdevanja nismo imali od 1991. To je očigledno izazvalo usporavanje građevinske aktivnosti u aprilu, barem privremeno“, kaže Feliks Lajs, stručnjak za istraživanje u IFO institutu.

Prema saopštenju instituta dostavljenom Tanjugu, 23,9 odsto kompanija izvestilo je u aprilu da ima problema sa blagovremenim nabavkama građevinskog materijala. U martu se s tim problemom suočavalo 5,6 odsto građevinara.

Nestašica materijala u niskogradnji se znatno pogoršala u aprilu, pogađajući 11,5 odsto kompanija naspram 2,9 odsto u martu.

„Ono što čujemo iz ove industrije jeste da vlada nestašica na mnogim mestima. Istovremeno, cene skaču zbog problema sa snabdevanjem u nekoliko tržišnih segmenata, kao što je, na primer, slučaj s građevinskim čelikom, drvnom građom i sintetičkim materijalima za izolaciju i limovima“, navodi Ludvig Dorfmajster, IFO-v ekspert za građevinsku industriju.

Prema njegovim rečima, sasvim je izvesno da je korona virus uticao na smanjenje proizvodnih kapaciteta, dok je istovremeno potražnja porasla brže nego što se očekivalo.

Pored toga, specifični faktori u proizvodnji su takođe možda igrali ulogu u aktuelnoj nestašici, kao što je, recimo, ledeni talasa koji je na početku zime pogodio SAD zbog kojeg je došlo do odlaganja proizvodnje, prerade i transporta drvne građe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.