Nemačka zbog mutiranih sojeva zatvara granice prema Austriji

BERLIN – Nemačka će u nedelju zatvoriti granice sa Austrijom i Češkom zbog opasnosti od širenja mutiranih sojeva korona virusa, saopštilo je danas nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer doneo je odluku da pored kontrola granica prema Austriji, koje postoje od izbegličke krize, i na graničnim prelazima prema Češkoj uvede privremene kontrole“, saopštilo je ministarstvo.

Cilj ovih mera je sprečavanje širenja mutiranih sojeva virusa u Nemačku, prenosi Hina.

Iz tih područja zabranjen je ulazak u Nemačku, s izuzetkom nemačkih državljana i stranaca sa stalnim boravištem u Nemačkoj.

Zehofer je ranije od savezne vlade zatražio da pogranična područja u Češkoj i austrijsku pokrajinu Tirol proglasi područjima s mutiranim virusima kako bi se, kao i u slučaju Velike Britanije, Južne Afrike i Brazila, mogla uvesti zabrana ulaska u zemlju.

Vlada u Pragu je najavila da će od petka izolovati pogranična područja oko gradova Heb, Sokolov i Trutnov.

Austrijska vlada je početkom nedelje Tirol proglasila područjem u koje se ne preporučuje putovanje.

Političari u Bavarskoj već nekoliko dana kritikuju popuštanje mera koje je u Austriji na snazi od ponedeljka, strahujući da bi to moglo negativno da utiče na pozitivan epidemiološki razvoj situacije u Bavarskoj.

Savezne i pokrajinske vlasti u sredu su produžile stroge mere zatvaranja u Nemačkoj do 7. marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.