Nenad Vasilić: Svrstaću balkan džez u akademske vode

BEOGRAD – Naš istaknuti kontrabasista Nenad Vasilić, koji decenijama živi u Beču i ima zavidnu internacionalnu karijeru, otvoriće sutra svojim muzičkim projektom „Baš&Strings“ 36. Beogradski džez festival u Domu omladine Beograda.

Nenad Vasilić je već dugo među predvodnicima evropskog džeza, a do sada je napisao više od 40 originalnih kompozicija i snimio 11 albuma pod svojim imenom.

Njegovo stvaralaštvo je fuzija evropskog džeza i improvizovane muzike, obojeno melodijama i ritmovima iz bogatog nasleđa balkanskog folklora uz koji je odrastao i koji ga inspiriše.

Vasilić se aktivno bavi i edukacijom mladih muzičara, a nedavno je imenovan za redovnog profesora na „Jaž Institut Berlin“, pri Berlinskom Univerzitetu umetnosti (Universität der Künste Berlin), gde predaje od aprila 2020.

U intervju sa organizatorima Vasilić kaže da će publika moći da cuje repertoar sa nasih poslednjih par albuma.

„Izvešćemo kompozicije koje sviramo u triu poslednjih desetak, petnaest godina. Sviramo repertoar sa skoro svih albuma do sada, tako da bude uvek od svega po malo. Ovoga puta imacemo i gudacki kvartet. U jednom delu gudackog nastupa, sviraću gitaru i nastupiti sam sa njima, a u drugom delu ce gudaci nastupiti sa triom. Koncert je praktično podeljen na tri dela: trio, gudači sa bas gitarom i trio plus gudači.“ kaže Vasilić.

Kako kaže, autentičan muzički izraz stvarao je usput.

„Svaki muzicar skuplja usput ono sto cuje, sto radi, sto svira sa razlicitim ljudima. Svi oni muzicari koje sretne, svi oni uplivi koji se dese u njegovom zivotu prosto u jednom trenutku formiraju neki licni izraz.“ kaže Vasilić.

Vasilić od aprila 2020. godine predaje na berlinskom univerzitetu i kaže da je prosvetni rad za njega vrlo interesantno iskustvo.

„Do sada sam držao klinike za basiste i radionice i generalno za muzičare i predavao o najrazlicitijim temama u muzici, a najcesce o spajanju dzeza sa balkanskom muzikom ili pak o samom sviranju basa. Studenti su vrlo zahtevni i pre svega veoma informisani u današnje vreme tako da predavac mora da bude spreman da odgovori na mnoga pitanja. Ono što će meni tek postati interesantno je svakako svrstavanje tog Balkan džeza kojim se bavim već jako dugo kao žanra i u akademske vode. Berlinski univerzitet se smatra centrom Nemačke, centrom Evrope sto se tiče kulture i umetnosti, tako da ću smeti i moći da sa tako jednog važnog mesta šaljem te muzičke signale koji su veoma vezani za našu zemlju i za mešanje balkanske muzike sa džezom muzičarima širom Evrope“, kazao je Vasilić.

Ova godina protiče u znaku pandemije koronavirusa, koja je pogodila sve delatnosti, a naročito sektor umetnosti i kulture.

Beogradski džez festival biće jedna od retkih manifestacija, koja će se ove godine održati i to pod sloganom „Jažistance“, podsećajući na otpornost džeza kroz istoriju, ali i na neophodnu fizičku distancu u ovoj „novoj normalnosti“:
Vasilić kaže da i dalje važno da svako radi svoj posao najbolje sto moze i da tako na najbolji nacin doprinese situaciji.

„Vrlo je bitno da prosto podnesemo sva iskusenja u ovom periodu i da sačekamo neka bolja vremena u kojima ćemo moći da radimo dalje i da se možda vratimo u „normalu“ ili da možda čak dostignemo i neko bolje stanje koje će biti bolje od predhodne takozvane normale. Mnoge stvari nisu bile ok ni pre korone“ kazao je Vasilić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.