U trendu

Netanjahu osigurao podršku da obrazuje novu izraelsku vladu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu danas je zvanično dobio podršku većine poslanika da predvodi novu vladu, što mu omogućuje da podeli vlast sa svojim bivšim rivalom Benijem Gancom, na osnovu kontroverznog sporazuma.

Netanjahuov konzervativni likud i Gancova partija centra „Plavo i belo“ su saopštile da su dale predsedniku Izraela Ruvenu Rivlinu potpise 72 člana parlamenta Kneseta koji preporučuju Netanjahua za premijera.

Kada to predsednik odobri Netanjahu će imati na raspolaganju dve nedelje da obrazuje vladu.

Izraelski parlament, Kneset, usvojio je ranije danas zakon kojim se odobrava sporazum o novoj koalicionoj vladi i omogućava da premijer Netanjahu i Ganc podele premijersku funkciju.

Zakon je usvojen lako, sa 72 glasa „za“ i 36 protiv nepun dan nakon što je Vrhovni sud Izraela presudio da se neće mešati u taj sporazum ni sprečiti Netanjahua da prvi predvodi vladu uprkos optužnici za korupciju.

Time je u osnovi okončan dug politički zastoj u zemlji i sprečeno da se održe četvrti uzastopni izbori za nešto više od godinu dana.

Netanjahu i Ganc su već najavili da će njihova vlada naredne nedelje položiti zakletvu.

Oni su u aprilu posle tri uzastopne runde izbora na kojima su bili ljuti protivnici odlučili da udruže snage kako bi se bavili krizom nastalom zbog zaraze korona virusom i ozbiljnim ekonomskim posledicama.

Njihovi kritičari i organizacije koje se zalažu za kvalitetnu vladu su rekle da je sporazum nelegalan i žalile se Vrhovnom sudu.

One su tvrdile da bi zakon trebalo da zabrani zvaničniku optuženom za ozbiljna krivična dela da i dalje bude premijer.

Takodje su se žalile na novoformiranu poziciju „alternativnog premijera“ koja omogućuje Netanjahuu da bude na funkciji tokom sudjenja i potencijalnog žalbenog postupka.

On će živeti u rezidenciji, izmedju ostalog, jer izraelski zakon ne zahteva od premijera da podnese ostavku ako je optužen za krivično delo za razliku od drugih javnih zvaničnika.

Tokom dva dana ove nedelje sud je razmatrao dva pitanja: da li optuženi političar može biti ovlašćen da obrazuje novu vladu i da li je sporazum o podeli vlasti izmedju Netanjahua i Ganca legalan.

U svojoj odluci sudsko veće od 11 sudija je izrazilo zabrinutost zbog koalicionog sporazuma i Netanjahuove optužnice ali nije našlo pravni razlog da spreči formiranje vlade.

„Nismo našli pravni osnov da sprečimo člana Kneseta Netnjahua da obrazuje vladu“, saopštio je sud.

U saopštenju se dodaje da „zaključak do koga se došlo ne umanjuje ozbiljnost optužbi protiv Netanjahua za kršenje moralnog integriteta i teškoća koja proizlaze iz položaja premijera optuženog za krivično delo“.

Netanjahu je optužen za prevaru, zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Njegovo sudjenje će početi krajem ovog meseca ali on poriče da je bilo šta loše učinio i više puta je kritikovao pravni sistem u zemlji.

U prvih 18 meseci dok je Netnjahu premijer Ganc, bivši komandant vojske biće ministar odbrane, a posle će on biti premijer narednih godinu i po.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.