U trendu

Netanjahu se u izbornoj kampanji hvali brojem vakcinisanih Izraelaca

Za premijera Izraela Benjamina Netanjahua, opsednutog medijima, vakcina protiv korona virusa stigla je na vreme i vakcinacija je postala centralni deo njegove kampanje da ponovo bude izabran na parlamentarnim izborima 23. marta.

Izrael je prvi u svetu u kampanji vakcinacije po glavi stanovnika, a Netanjahu je predstavlja kao da on sam uspešno vodi zemlju iz pandemije, a sve u nastojanju da glasači zaborave da mu se sudi za korupciju i posledice krize nastale zbog širenja zaraze.

Netanjahu je optužen za prevaru, zloupotrebu poverenja i mito u tri slučaja, a nedavno je objavljena proširena optužnica u kojoj se detaljno navodi 150 incidenata u kojima je vršio pritisak na jedan novinski sajt da odustane od kritika, izmedju ostalog, na račun njegove supruge Sare i da objavi fotografiju sa sastanka sa glumcem Leonadrom Dikaprijem.

U medjuvremenu je takva taktika izazvala neslaganje u Netanjahuovom konzervativnom Likudu i dva istaknuta člana su ga optužila da stvara „kult ličnosti“, i napustila tu stranku.

Izraelski lider je prvi vakcinisan u Izraelu 19. decembra i taj dogadjaj prenošen je uživo preko televizije, a njegov kabinet je stalno objavljivao saopštenja, tvitove i video snimke u kojima tvrdi da je on obezbedio da vakcina bude dostupna široj javnosti.

I zaista u Izraelu je do sada vakcinisano gotovo 1,5 miliona od 9,3 miliona stanovnika i ta zemlja namerava da vakciniše veći deo populacije do kraja marta, baš u vreme izbora.

Netanjahu je pozdravio prvu isporuku vakcijna Fajzer/BioNTek na aerodromu i bio je u klinici da pozdravi milionitog vakcinisnog Izraelca, a snimci su objavljenu na Jutjubu.

Posle su medjutim izraelski mediji javili da je taj milioniti Izraelac, izraelski Arapin dvostruki ubica, pa je ispravljeno da je služio kaznu za ubistvo jednog čoveka, da bi na kraju bilo objavljeno da je bio u zatvoru zbog pljačke.

Premijer Izraela hvalio se svojim vezama sa direktorima Fajzera i Moderne, sugerišući da je to pomoglo da nabavi milione doza vakcina.

Netanjahu je postao popularan 1990-tih godina izmedju ostalog zato što je vladao medijima i dobro se osećao pred kamerama, te je bio sposoban da govori jasno i hebrejski i engleski s američkim akcentom.

Odavno, medjutim, njegovi odnosi s izraelskim medijima nisu dobri i poput predsednika Donalda Trampa optužuje ih da su neobjektivni i da vode „lov na veštice“ protiv njega pa se zato okrenuo društvenim mrežama da pošalje svoje poruke. Kada zove novinare na konferencije retko pristaje da odgovari na pitanja.

Prošle nedelje Netanjahu je dočekao osudjenog špijuna SAD, američkog Jevrejina Džonatana Polarda koji se uselio u Izrael, a mediji nisu bili pozvani da zabeleže taj dogadjaj.

U novembru je Likud objavio video snimak na kojem se vidi Netanjahu kako ide u piljarnicu i da se ošiša u sklopu nastojanja da pomogne pogodjenima ekonomskom krizom.

Netanjahuov rival Gideon Sar je u decembru napustio Likud optuživši ga da je tu stranku pretvorio u sredstvo za sopstveno preživljavnaje u vreme kada mu se sudi.

Potom je Netanjahua napustio i dugogodišnji bliski saradnik Zeev Elkin, rekavši da je uneo strah od izražavanja kritika.

Ispitivanja javnog mnjenja i dalje pokazuju da će Likud na predstojećim izborima osvojiti najviše poslaničkih mandata, a da će Sarova stranka biti druga po jačini u izraelskom parlamentu knesutu.

Medjutim, Sarova partija na čelu svih stranaka koje su protiv Netanjahua mogla bi da okončna njegovu vladavinu koja traje 12 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.