Neto dobit Atlantik grupe 45,6 miliona evra u 2020.

BEOGRAD – Atlantik grupa (Atlantic) je ostvarila u 2020. godini neto dobit od 45,6 miliona evra, koja je bez jednokratnih stavki veća za 13,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je nominalno manja za 12,3 odsto.

Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) Atlantik grupe, u godini koju je obeležila globalna zdravstvena i ekonomska izazvana korona virusom, iznosila je 95,5 miliona evra, što je za 8,0 odsto niže nego godinu dana ranije.

Isključujući jednokratne stavke, EBITDA kompanije je porasla za 4,6 posto na 100,7 miliona evra, saopšteno je iz Atlantik grupe.

Prihodi od prodaje su iznosili lani 700,3 miliona evra i manji su za 3,3 procenta u odnosu na 2019, ali ako se isključi uticaj prihoda dezinvestiranog poslovanja, onda su gotovo ostali na nivou prethodne godine, uz blagi pad od 0,4 odsto.

Na rezultat su značajno uticale mere za suzbijanje širenja pandemije i slabija turistička sezona u Hrvatskoj, što se odrazilo na znatan pad prodaje u HoReCa kanalu pre svega pića i kafe, ali i na pad prodaje proizvoda namenjenih za konzumaciju van kuće (slatkiši, slane grickalice…).

Ipak, brendovi koji se prvenstveno konzumiraju kod kuće uspeli su gotovo u potpunosti da anuliraju negativne posledice pandemije, dodaje se u saopštenju.

Osim direktnog uticaja pandemije na prihode, rezultati kompanije su prošle godine biti opterećeni sa 5,1 miliona evra jednokratnih troškova koji se u najvećoj meri odnose na donacije (3,7 miliona evra) i druge operativne rashode vezane za sprešavanje širenja zaraze, navodi se u saopštenju.

„Stabilna finansijska pozicija, optimizacija poslovnih procesa i kvalitetno strateško upravljanje omogućili su nam da održimo kontinuitet poslovanja i sigurnost radnih mesta, aktivno se uključimo u pomoć zajednici u borbi protiv korona virusa i poboljšamo profitabilnost uz minimalne negativne posledice na konsolidovane prihode i rekordno nisku zaduženost“, kaže povodom poslovnih rezultata Emil Tedeski, predsednik Uprave Atlantic Grupe.

Ističe da, uprkos krizi, kompanija nastavlja sa planiranim ulaganjima u razvoj poslovanja.

„Naši prioriteti, uprkos neizvesnosti razvoja epidemiološke situacije, ostaju isti – očuvanje pozitivne zdravstvene situacije u kompaniji, nesmetani nastavak proizvodnje i kontinuiranog snabdevanja naših kupaca i potrošača, kao i društvena odgovornost u najširem smislu“, dodaje Tedeski.

Najveći rast prihoda od prodaje zabeležili su Delikatesni namazi (+15,1 odsto), apotekarski lanac Farmacia (+4,5%) i Donat Mg (+2,7%). Kafa se, sa 21,1 odsto učešća u ukupnim prihodima, ističe kao najveća pojedinačna kategorija, a u 2020. godini ostvarila je blagi pad prihoda od 2,6 odsto, uz povećanje profitabilnosti.

Među tržištima, najznačajniji rast od 14,2 odsto ostvarila su ključna evropska tržišta, najvišše Austrija i Švajcarska, a porast su zabelžili i slovenačko, makedonsko i kosovsko tržište, navodi se u saopštenju Atlantik grupe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.