Niska inflacija uz stabilan dinar i naredne godine

BEOGRAD – Inflacija bi i u narednom periodu trebalo da bude stabilno niska na nivou od oko dva odsto, kao i u prethodnih sedam godina, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

„Imajući u vidu da je i u tokom pandemije očuvana puna makroekonosmka, finasijska i fiskalna stabilnost i da je paketom ekonomskih mera sačuvana perspektiva rasta i razvoja Srbije, građani mogu da očekuju kretanje inflacije na niskom i stabilnom novou od oko dva odsto“, izjavila je guvernerka u intervjuu za „Objektiv“.

Ona ocenjuje da je rast tražnje stanovništva za gotovinskim i stambenim kreditima posledica dobrih mera Vlade i NBS-a za očuvanje radnih mesta i zarada građana.

„Nastavak rasta kreditne aktivnosti nam govori da se ostvaruje snažna pozitivna veza između realnog i finansijskog sektora, i da će kreditna aktivnost nastaviti da podržava započeti ekonomski oporavak i u narednom periodu“, rekala je Tabakovićeva.

Naglasila je kako stabilnost kursa dinara nije bila ugrožena ni u jeku krize izazvane korona virusom.

Garancija te stabilnosti je visok nivo deviznih rezervi stvoren u periodima pritiska ka jačanju dinara, istakla je guvernerka Tabaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.