U trendu

Niz mera za pomoć najstarijima, nabavka lekova, namirnica…

BEOGRAD – Gradski sekretar za vanredne situacije Darko Glavaš izjavio je danas da Grad Beograd planira niz mera pomoći najstarijim sugrađanima koji su najugroženiji korona virusom, i dodao će onima koji žive sami gradski i opštinski krizni štabovi dostavljati lekove i namirnice.

Glavaš kaže da osim konktakt centra Gradske uprave, i svaka gradska opština ima kol centar otvoren za pozive najstarijih sugrađana, a biće organozovani tako da u narednim danima, nedeljama i mesecima budu u stalnom kontaktu sa onima kojima je pomoć potrebna i olakšaju im život u trenutnim okolnostima.

„Važno je da svaka opština ima jedno mesto u koje će se slivati sve informacije kako bi sugrađani dobili ono što im potrebno za život, pre svega namirnice, ali razmišlja se i o drugim merama“, rekao je Glavaš za Tanjug.

Naglasio je da je, u skladu sa preporukama Vlade Srbije posle uvođenja vanrednog stanja, smanjen broj vozila u javnom gradskom prevozu koji će od sutra funkcionisati po subotnjem redu vožnje, a biće ukinute i sve linije noćnog gradskog prevoza.

Napominje da su zatvoreni sportski objekti, kulturne ustanove,centri za stare i da je ograničeno doneta odluka o pojačanoj kontroli svih ugostiteljskih objekata, noćnih klubova i barova čije je radno vreme ograničeno od 8 do 20 časova.

Podseća i da je ograničen boravak u zatvorenom prostoru za najviše 50 osoba.

„Gradski štab i dalje prati sve preporuke Vlade Srbije, ne stvarati nepotrebnu paniku, ali poštovati svaku odluku Vlade i prilagođavati im se.

Kako kaže, trenutno se preduzimaju mere kako bi se stvorili uslovi da zaposleni u gradskim institucijama i preduzećima stariji od 65 godina, hronični bolesnici i oni koji imaju decu uzrasta do 12 godina, rade od kuće i napominje da je to preporuka za sve poslodavce.

Takođe, sprovode se i pojačane mere higijene uz upotrebu maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju ruku.

„Sprovodi se i detaljno pranje i čišćenje vozila javnog gradskog prevoza, kao i svih prostora i prostorija u kojima rade zaposleni u gradskoj upravi i komunalnim preduzećima“, kaže Glavaš.

Dodao je da se građani mogu javiti gradskom kol centru na brojeve 0800 11 0011 i 011/3090007.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar