U trendu

NJujork: Kuomo da vrati 5,1 mln $ od ugovora za knjigu

NJUJORK – Etička komisija američke savezne države Njujork naložila je bivšem guverneru Endrjuu Kuomu da se odrekne više miliona dolara koje mu je jedan izdavač platio da napiše knjigu o svom odgovoru na pandemiju korona virusa.

Advokat Kuoma je odmah akciju nazvao neustavnom i obećao je pravnu bitku, prenosi agencija AP.

Kuomu je naređeno da vrati prihode zarađene od knjige „Američka kriza: Lekcije liderstva iz pandemije kovida-19“, u roku od 30 dana, u skladu sa rezolucijom koju je sa 12 glasova „za“ i jednim „protiv“ odobrila Zajednička komisija za javnu etiku (JCOPE).

Naredba je usledila mesec dana nakon što je komisija preokrenula svoju raniju odluku kojom je Kuomu dato odobrenje za ugovor o knjizi u vrednosti od 5,1 milion dolara.

„Američka kriza“ objavljena je u oktobru 2020. godine, nekoliko meseci pre nego što je Kuomo podneo ostavku zbog optužbi da je seksualno uznemiravao najmanje 11 žena.

Knjigu je objavila izdavačka kuća „Crown Publishing Group“, koja je inače podružnica „Penguin Random House-a“.

Osoblje komisije odobrilo je ugovor u julu 2020. godine, kada je njegov branilac rekao komisiji da je Kuomo pristao da ne koristi nikakvo državno osoblje ili resurse u izradi svoje knjige.

Međutim, kasnije su se pojavile žalbe da su državna imovina, resursi i osoblje korišćeni za pripremu, pisanje, uređivanje i objavljivanje knjige.

Kuomo je priznao da su državni službenici pomogli u izradi knjige, uključujući uređivanju rukopisa. Ali, on je tvrdio da su ti zaposleni dobrovoljno tako provodili svoje privatno vreme.

„Današnje akcije JCOPE-a su neustavne, prevazilaze sopstvene nadležnosti i izgleda da su vođene političkim interesima, a ne činjenicama i zakonom“, izjavio je advokat Kuoma DŽim Mekgvajer u pripremljenoj izjavi, dodajući da će, u slučaju realizovanja ove akcije, doći do sudskog procesa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar