U trendu

Nova Kaledonija u nedelju na referendumu o nezavisnosti od Francuske

NUOMEA – Nova Kaledonija ovog vikenda nastavlja sa referendumom o nezavisnosti od Francuske, uprkos zabrinutosti da bi bojkot stranaka za nezavisnost, koje se protive održavanju izbora usred pandemije korona virusa, mogao dovesti do izbijanja nasilja.

Odluka Francuske da u nedelju održi poslednje u nizu od tri glasanja, protivno željama autohtonih Kanaka, izazvala je osudu i na susednim pacifičkim ostrvima, koja su pozvala da se ne prizna rezultat referenduma, prenosi agencija Rojters.

Grupe koje se zalažu za nezavisnost optužile su Francusku da odbija da odloži glasanje za kasniji period sledeće godini, kako bi smanjila šanse za glasove “da” i da bi se umirili nacionalisti uoči francuskih predsedničkih izbora početkom sledeće godine.

Nakon prethodna dva kruga glasanja, tokom 2018. i 2020. godine, kada je broj onih koji su glasali protiv nezavisnosti smanjen sa 57 procenata u 2018. godini na 53 odsto u 2020. godini, glasanje u nedelju predstavlja poslednju priliku da kampanja za sticanje nezavisnosti od Francuske osvoji prostu većinu.

Lideri Kanaka tvrde da je pandemija sprečila kampanju “od vrata do vrata” u selima, a oni takođe žele da se dozvoli tradicionalni period žalosti pošto je oko 300 ljudi, uglavnom Kanaka, umrlo od kovida-19 od septembra u populaciji od oko 270.000. ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar