Nova mera protiv korone – zabrana služenja alkohola

Norveška će uvesti nova ograničenja kako bi sprečila ponovni porast infekcija korona virusom, izjavila je danas premijerka Erna Solberg i najavila, između ostalog, zabranu služenja alkohola u restoranima i barovima širom zemlje i kućnih okupljanja.

Nordijska zemlja zabeležila je porast slučajeva tokom poslednjih mesec dana i sada procenjuje da jedna bolesna osoba u proseku zarazi 1,3 osobe, saopštile su vlasti, prenosi Rojters.

„Vidimo još znakova novog talasa infekcija“, rekla je Solbergova na konferenciji za novinare, navodeći kao razloge proslavu Božića i Nove godine i pojavu zaraznije varijante virusa koja je prvi put identifikovana u Velikoj Britaniji.

U četvrtak je Oslo uveo obavezne testove na kovid 19 za sve ljude koji su stigli u Norvešku po dolasku ili u roku od 24 sata.

Dvonedeljni kumulativni broj slučajeva na 100.000 stanovnika bio je 113,6 u nedelji od 21. do 27. decembra, četvrti najniži u Evropi iza Islanda, Grčke i Finske, saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.