U trendu

Nova pomoć Britanije privrednicima od 1,0 mlrd funti

LONDON – Britanija je danas najavila dodatnu finansijsku podršku u iznosu od jedne milijarde funti (1,3 milijarde dolara) za preduzeća koja su najteže pogođena novim talasom širenja omikron soja korona virusa.

Ministar finansija Riši Sunak je izjavio da je uveren da će nove mere pomoći stotinama hiljada preduzeća, dodajući da će vlada „reagovati proporcionalno i na odgovarajući način“ ako uvede dodatna ograničenja kako bi usporila širenje omikrona, što bi dodatno pogodilo ekonomiju, prenosi Rojters.

Prema paketu mera finansisjke podrške, ugostitelji i firme koje se bave rekreacijom u Engleskoj imaće pravo na bespovratnun pomoć do 6.000 funti za svaki od svojih objekata, što predstavlja skoro 700 miliona funti u okviru novog paketa.

Iznos grantova je isti kao u vreme kada su ugostiteljska preduzeća ranije ove godine bila u potpunosti zatvorena, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Fond za podršku kulturnim organizacijama biće povećan za 30 miliona funti, dok će 100 miliona funti biti obezbeđeno engleskim lokalnim samoupravama za mere podrške preduzećima, a 150 miliona funti vladama u Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj.

Ministarstvo je takođe saopštilo da će pokriti troškove bolovanja u malim i srednjim predizećima širom Ujedinjenog Kraljevstva zakonski propisanom iznosu, u slučajevima odsustva zaposlenih zbog kovida u periodu do dve nedelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar