Nova saobraćajnica koja povezuje Zvezdaru i Grocku

BEOGRAD – U toku su završni radovi na izgradnji nove saobraćajnice koja će povezivati beogradske opštine Zvezdara i Grocka, a prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića reč je o investiciji vrednoj oko 40 miliona dinara.

Vesić je podsetio da se taj put vodio kao ulica, ali da to nikada nije bila ulica, već „zapuštena šikara“ zbog čega je Grad, na zajednički predlog opština Grocka i Zvezdara, odlučio da se tu konačno izgradi saobraćajnica koja će povezivati ove opštine, odnosno građane Kaluđerice i Klenka sa stanovnicima Malog Mokrog Luga i Velikog Mokrog Luga.

Naveo je da je nova saobraćajnica duga 800 i široka šest metara, a da je za radove uloženo oko 40 miliona dinara.

„Neko će reći da to nije tako velika saobraćajnica, ali za ljude koji ovde žive je najvažnija“, rekao je Vesić i dodao da će na novoj saobraćajnici biti postavljeni stubovi javne rasvete, kao i da će biti obezbeđeno da tuda ide javni prevoz.

Naveo je da će u tom delu grada biti urađene i druge stvari poput trotoara i dečjeg igralište koje su građani tražili jer, istakao je, svaki deo grada treba da ima jednake uslove za život.

Vesić je rekao da je izgradnjom nove saobraćajnice, osim povezivanja dve opštine, rasterećen smederevski put jer je ona alternativa tom putu, te zahvalio predsednicima opština Zvezdara i Grocka jer je ovo primer kako opštine mogu da rade zajedno sa Gradom i rešavaju probleme građana.

Naveo je da, uprkos smanjenju budžeta zbog pandemije korona virusa, Grad Beograd nastavlja sa ulaganjem u infrastrukturu.

„Juče smo usvojili Plan javnih investicija Grada Beograda do 2023. godine. Vrednost javnih investicija u Beogradu iznosi oko milijardu evra. Ipak, kada dodamo projekte koje finansira država poput metroa, obilaznice, fabrika za preradu otpadnih voda, kao i javno-privatna partnerstva poput aerodroma ‘Nikola Tesla’ i deponije u Vinči, toplodalekovoda Beograd–Obrenovac, dobijamo iznos između osam i devet milijardi evra kao ukupnu vrednost investicija u Beogradu“, rekao je Vesić.

Istakao je da se Beograd nikada nije ovako razvijao, ali da novca za rešavanje svih problema nikada nema dovoljno.

„Ne bi nam bilo dovoljno ni 80 milijardi evra da rešimo sve probleme, ali ako nastavimo zajednički da rešavamo problem po problem, moći ćemo jednog dana da kažemo da je svaki deo grada bolji za život ljudi koji tu žive“, rekao je Vesić.

Vesić je podsetio da su završene pristupne saobracajnice za novo groblje u Kaluđerici i dodao da će gradsko preduzeće „Pogrebne usluge“ investirati u to groblje, koje će biti gradsko groblje.

Predsednici opština Zvezdara i Grocka, Vladan Jeremić i Dragan Pantelić, istakli su dobru saradnju sa Gradom i izrazili zadovoljstvo zbog izgradnje nove saobraćajnice jer će to puno značiti građanima.

„Ovo je posebno važno, imajući u vidu u kakvim okolnostima se trenutno fukncioniše i živi zbog epidemije korona virusa. Uprkos tome, realizovali smo nešto što je bila potreba građana i dela Grocke i dela Zvezdare“, rekao je Jeremić.

Pantelić je rekao da bez novčane pomoci Grada Beograda ovaj posao ne bi bio moguć.

Govorio je i o budućim infrastrukturnim projektima u opštini Grocka i kao prioritet istakao uređenje Kaluđeričkog potoka i fekalne kanalizacije.

„U postupku smo eksproprijacije deset hektara zemlje za novo groblje u naselju Kaluđerica za koje urađena pristupna saobraćajnica, koju je finansirao Grad Beograd“, rekao je Pantelić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.