U trendu

Nova studija o uspešnosti vakcina otkriva kome je neophodna treća doza

Antikovid vakcine su manje efikasne kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom, pokazale su tri manje italijanske studije, a istraživači kažu da je tim ljudima potrebno dati buster doze.

Studija je pokazala da prosečno 30 odsto imunokompromitivanih osoba ne razviju imunitet na korona virus posle vakcinacije, preneo je Rojters.

Preostalih 70 odsto imaju odgovor na vakcinu, posebno nakon druge doze, ali u manjoj meri u odnosu na zdravlje ljube, saopštila je bolnica Bambino Gesu iz Rima, koja je vodila studije.

Studije su rađene na grupama od 21 pacijenta sa primarnom imunodeficijencijom, 34 dece i mladim ljudima kojima je potrebna transplantacija srca i pluća, kao i na 45 mlađih osoba kojima je urađena transplantacija jetre i bubrega.

Rezultati pokazuju da je potrebno da se poveća nivo zaštite zdravstveno najranjivijih osoba sa buster dozama, dodala je bolnica.

„Rezultati naših studija pokazuju da je od suštinske važnosti da zaštitimo najranjivije kategorije tako što ćemo im dati buster dozu vakcine, podešavati dozu kako bi im pojačali imuni odgovor na virus i održali ga neko vreme“, rekao je profesor Paolo palma, šef imunološkog i vakcinacionog odeljenja u bolnici Bambino Gesu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.