U trendu

Nova studija otkrila ko će najverovatnije umreti od zaraze covidom, a ko neće

Mala je verovatnoća da će osobe vakcinisane protiv covida-19 umreti od te bolesti, osim ako nisu jako stare ili već teško bolesne pre zaraze, pokazuju u sredu rezultati studije provedene u Italiji.

Studija nacionalnog Zdravstvenog instituta (ISS), u sklopu redovnog izveštaja ISS-a o umrlima od covida-19, pokazuje da je prosečna starost onih koji su umrli uprkos tome što su se vakcinisali 85 godina. U proseku su imali pet postojećih bolesti, prenosi Rojters.

Prosečna starost umrlih koji se nisu vakcinisali bila je 78, uz već četiri postojeća stanja.

Među umrlima koji su bili vakcinisani najviše je bilo slučajeva srčanih problema, demencije i raka.

Analiza, sprovedena od 1. februara do 5. oktobra ove godine, proučavala je medicinsku dokumentaciju 671 nevakcinisane osobe koja je umrla od covida-19 i 171 potpuno vakcinisane osobe. U proučavanom razdoblju u Italiji je bilo 38.096 kovid žrtava.

Među njima je bilo 33.620 nevakcinisanih, 2130 primilo je samo jednu dozu ili su se zarazili nedugo nakon inokulacije i pre stvaranja antitela, a 1440 ih je bilo potpuno vakcinisano, prenosi Nacional.hr.

Italija je u oktobru ostvarila cilj potpunog vakcinisanja 80 posto stanovništva starijeg od 12 godina, prag koji je vlada označila kao značajan stepen sigurnosti od virusa.

Uprkos postizanju cilja, vlada je uvela obvezne covid zdravstvene propusnice za sve radnike od 15. oktobra.

Potez je izazvao proteste, povremeno i nasilne u nekoliko gradova, uključujući u glavnom gradu Rimu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)